• 1
 ≫ 

Vaša koleginica verovatno želi da da otkaz

 ≫ 

Žene ne žele više da uzimaju slobodne dane zbog stresa na poslu

  • 1
selidba, kutija, useljenje, stvari, kancelarija, posao, otkaz Foto: Shutterstock

Stres, sagorevanje i uznemiravanje se navode kao razlozi zbog kojih žene sve češće daju otkaze, pokazalo je novo istraživanje.

Za zaposlene žene, Velika ostavka možda tek počinje. Više od polovine od 5.000 žena koje je anketirala konsultantska kuća Diloit reklo je da nameravaju da napuste posao u naredne dve godine.

O Velikoj ostavci smo govorili u našem Biznis Telegraf podcastu, a zaključak je da radnici sve češće stavljaju svoje zdravlje ispred plate i uslova na poslu.

Brnaut je bio glavni pokretač za one koji trenutno traže novo zaposlenje, jer je većina rekla da se danas oseća veći stres nego pre godinu dana. Stope su bile gore za žene koje su pripadale etničkim manjinskim grupama, kao i za one u srednjem menadžmentu i sa skraćenim radnim vremenom i žene starosti 18-25 godina.

Sve u svemu, jedna od tri žene rekla je da je uzela slobodne dane zbog svog mentalnog zdravlja, a skoro polovina je svoje mentalno zdravlje ocenila kao „loše/veoma loše“.

Iako su mnogi poslodavci pokušali da učine posao fleksibilnijim, žene kažu da se osećaju isključeno čak i u hibridnim okruženjima.

Samo 10% anketiranih u 10 zemalja reklo je da planira da ostane kod svog sadašnjeg poslodavca duže od pet godina, a žene na neupravljačkim i srednjim rukovodećim pozicijama češće kažu da žele da promene uloge u roku od dve godine.

Na poslodavcima je da se postaraju da, prilikom dodele zadataka i ocenjivanja radnika za unapređenja, „ne biramo samo one koje smo fizički videli, već da zapravo razmatramo naš tim u celini“, savetuju stručnjaci.

Od 5% žena koje su radile u kompanijama u kojima su se osećale podržano, zaštićeno i dobile priliku da napreduju u karijeri, nijedna nije izjavila da traži novi posao, a samo 3% je izjavilo da oseća sagorevanje.

Video: Da li su Srbi spremni za veliku ostavku?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    3. maj 2022 | 13:55

    Koja moja koleginica? Nemam je? O cemu pricate? Otkud vi znate mene?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>