• 0

Vlada okreće leđa radnicima: Gig ekonomija u procvatu, u ovoj zemlji Evrope uzela maha

Slabo se preduzimaju aktivnosti za sprečavanje tzv. nesigurnog rada, odnosno zaposlenja u nepouzdanim okruženjima i uslovima

  • 0
London  dostava

London / Foto: Shutterstock

Boris Džonson, premijer Ujedinjenog Kraljevstva, obećao je da će vratiti zemlju na "pravi put", i to uz pomoć misije Queen's Speech (Kraljičin govor), koja je fokusirana na rast ekonomije.

Međutim, izostavljanje mera - iz Kraljičinog govora - koje bi se odnosile na unapređenje radnika, izazvalo je gnev u sindikatima, piše BBC.

Fleksibilna radna prava, zaštita od diskriminacije u trudnoći i pravo osoblja da zadrži sve napojnice - jeste ono čemu su se nadali određeni zaposleni, u Predlogu zakona o zapošljavanju.

Vlada je, naime, prvi put objavila planove za taj predlog 2019.

Tada je šefica Nacionalne trgovinske unije (TUC, Trades Union Congress), Frensis O'Grejdi, optužila vladu da "okreće leđa" radnicima.

Prema njenim rečima, bez zakona o zapošljavanju - koji bi omogućio radnicima određene benefite i prava - rizikuje se da ona budu trajno odbačena. Dodaje da su "vitalna" prava koja su ministri obećali, poput standardnog fleksibilnog rada, poštenih napojnica i zaštite od diskriminacije u trudnoći.

Drugim rečima, slabo se preduzimaju aktivnosti za sprečavanje tzv. nesigurnog rada, odnosno zaposlenja u nepouzdanim okruženjima i uslovima. To su ugovori bez radnog vremena, i otpuštanje i ponovno zapošljavanje.

razgovor za posao

Foto: Freepik

Kako bi vam bilo malo jasnije, to su uglavnom radnici zaposleni u tzv. gig ekonomiji, gde spada i dostava hrane. Tehnološka kompanija Payoneer je prošle jeseni objavila podatke o tome kako je gig ekonomija ili "ekonomija tezgarenja", kojoj pripadaju i frilenseri, porasla za 22 odsto tokom pandemije.

Kada je prvi put objavljen, zakon u Britaniji je obećavao:

stvaranje jedinstvenog izvršnog organa koji će nuditi veću zaštitu radnicima, pazeći da napojnice koje se radnicima ostave u potpunosti idu njima;

dalje, svi radnici će imati pravo da traže pouzdaniji ugovor o radu, koji će biti produžen kako bi se sprečila diskriminacija u trudnoći;

roditeljima je dozvoljeno da uzmu produženo odsustvo za neonatalnu negu itd.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>