• 4

Plata, mentalno zdravlje, fleksibilnost: Šta vam je prioritetno u poslu ovih dana? (ANKETA)

Vrlo je individualno šta kome odgovara, ali aktuelni podaci koji dolaze s tržišta rada nisu naročito ohrabrujući, budući da se "trend" Velike ostavke nastavlja...

  • 4
Posao Foto: Shutterstock

Iako su promene na tržištu rada počele da se dešavaju mnogo pre pandemije, mnogima je period karantina i višemesečnog rada na daljinu došao kao "prekretnica".

Istovremeno, plate više nisu svima prioritetne, što je pomalo paradoksalno budući da smo usred svetske inflacije i nezapamćeno viskokih cena.

Ipak, u fokusu je mentalno zdravlje, a to potvrđuju i brojna, nova istraživanja. Briga o mentalnom blagostanju je posebno zastupljena kod milenijalaca, a mimo nje - zahtevi radnika vezani su za same uslove rada poput fleksibilnosti, radnog vremena, dodatnih beneficija.

Rad u kancelariji i rad na daljinu su dva suprotna načina poslovanja, pri čemu su najveće šanse da se trajno održi tzv. "hibridni" režim rada. To znači da deo nedelje radite iz ofisa, a deo od kuće.

I kao i sve drugo, oba prvobitno navedena tipa poslovanja imaju svoje prednosti i mane: nekome nedostaje komunikacija s ljudima, nekome prija izolacija; neko se oseća zapostavljeno u radu od kuće, dok bi drugi radije uštedeli na vremenu i novcu - radeći na daljinu.

Vrlo je individualno šta kome odgovara, ali aktuelni podaci koji dolaze s tržišta rada nisu naročito ohrabrujući, budući da se "trend" Velike ostavke nastavlja: naime, svaki peti radnik namerava da da otkaz do kraja godine.

Prema anketi Morning Consult-a, 82% zaposlenih kaže da uživa u radu na daljinu. Ovo su 3 ključna razloga zašto radnici cene rad na daljinu: više vremena i veća fleksibilnost; bolji fokus; "ne gubi se" vreme u prevozu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kan tengri

    3. jun 2022 | 10:21

    Mentalnog zdravlja danas na poslu nema. Toliko stresa, tenzija, brzine, da dani prolaze kao minuti. Kad sam se već pomirio da cu raditi samo pod stresom, onda ostaje bitno jedino to, za koju cifru.

  • Tatjana

    3. jun 2022 | 10:54

    Bez dobre plate nema ni mentalnog zdravlja.

  • Pera

    3. jun 2022 | 11:14

    Meni nije jasno kako ljudima nije jasno da je svet već godinama u jednoj vrsti rata - ko će da radi što više za što manje para. Azija nas je odavno prešišala, a ovde ljudi traže manje stresa, više odmora, najveće plate... Odakle? Okrenite se oko sebe, niko ne zna ništa da uradi, čak i loši majstori se čekaju po 3 meseca za najmanje popravke, ali svi imaju neka "prava". Uslediće hladno otrežnjenje za koju godinu, a onda će biti kasno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>