• 10
 ≫ 

Dubrovniku nedostaje radna snaga, ugostitelji besni: Radnici traže 2.600 evra kao da su hirurzi

 ≫ 

Deo vlasnika ugostiteljskih objekata u Dubrovniku stavio je neke svoje usluge na čekanje zbog manjka radnika

  • 10
Dubrovnik, kafa

Foto-montaža: Shutterstock

Nedostatak radne snage u uslužnim, u prvom redu turističkim i ugostiteljskim delatnostima spominje se već godinama, a posebno je primetan u Dubrovniku. Moglo bi da se kaže kako se iz godine u godinu turistička sezona na jugu Hrvatske više nego pomno planira, a odrađivanje sezone uz nedovoljnu radnu snagu gotovo je nemoguća misija, piše Index.hr.

Deo vlasnika ugostiteljskih objekata u Dubrovniku stavio je neke svoje usluge na čekanje. Neki od njih bi širili ponudu u vidu ponude hrane ili bi dodatno obogaćivali postojeće menije, ali jednostavno im je teško da pronađu radnike pa su im usluge "na čekanju". Neki svojim zaposlenima nude uslove u kojima bi trebalo da rade duže ili čak duplu smenu za dobru zaradu.

Oni koji dolaze da rade u Dubrovnik u boljoj su poziciji nego lokalci

Ekipa Indexa razgovarala je s nekoliko radnika, odnosno bivših radnika u ugostiteljstvu koji su pojasnili zbog čega, iz njihove perspektive, dolazi do problema. Uglavnom se slažu kako se radi o fizički vrlo intenzivnim poslovima, zbog čega smatraju kako bi i plate trebalo da budu veće od onih koje se trenutno nude. Jedan od njih tvrdi kako se već odavno u Dubrovnik uvozi radna snaga i kako su oni često u boljem položaju nego zaposleno lokalno stanovništvo.

- Smeštaj i topli obrok za one koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske ili iz drugih zemalja su gotovo postali nešto što se podrazumeva. U nedostatku radnika u Dubrovniku poslodavci su odavno počeli da posežu za radnom snagom spolja, a ona diktira uslove u vidu plaćenog smeštaja jer su ovde visoke cene najmova i nekretnina najveći problem. Ljudima koji ovde dolaze uglavnom se ne isplati da rade bez osiguranog besplatnog smeštaja - priča on.

Tako Dubrovčanin koji recimo radi kao konobar u nekom hotelu i ima porodicu, plaća najam za stan gotovo u visini svoje mesečne plate, a neko ko ovde dođe spolja ima plaćen smeštaj i topli obrok.

"Traže 20 hiljada kuna, pa nisu hirurzi"

S druge strane, ugostitelji u neformalnim razgovorima napominju kako konobari i spremačice nemaju obrazovanje niti je njihov posao odgovoran kao posao hirurga pa smatraju kako, shodno tome, ne mogu ni imati jednaku platu.

- Ljudi dolaze i lupaju se ciframa, kao da su doktori. Traže platu od 20.000 kuna (310.000 dinara prim.aut), a ogroman deo njih je nestručan za ono što želi raditi - tvrdi jedan od poslodavaca.

Portparolka Sindikata turizma i usluga Hrvatske za područje Dubrovačko-neretvanske županije Dolores Lujić smatra kako je više stvari dovelo do ove situacije, a u prvom redu je posledica sistemskog zanemarivanja i omalovažavanja radnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    5. jun 2022 | 07:45

    Treba jos vise da vam traze.! Svi znate da stavite cene 3 puta vece od realnih i tako godinama..!

  • Konobar

    5. jun 2022 | 08:35

    Ako gazdi ne odgovara nešto, nek radi sam.

  • Mali

    5. jun 2022 | 08:48

    Ne bih kod vas radio za tri puta veće pare.Svi ste se vi pomamili po Nemačkoj,Švajcarskoj,Austriji za veće pare,pa bih sada da vam Srbi rade za manje pare.No No!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>