• 0

O čemu ovih dana mašta prosečan radnik iz Srbije? Visoka plata pala u drugi plan

U postkovid periodu, radnici više cene mentalno zdravlje, dane odmora, fleksibilnost u radu

  • 0
posao na plaži Foto: Shutterstock

Pre neki dan smo vas pitali šta vam je ovih dana prioritetno u poslu: zdrava atmosfera, zarada, fleksibilnost ili, možda, sve navedeno, a ovako ste glasali u anketi.

Tačno 23,60% naših čitalaca je odabralo "zdravu atmosferu, odnos sa kolegama i osećaj pripadnosti", a 11,80% je odabralo platu kao jedino važnu stavku.

Za opciju "dani odmora, radno vreme, fleksibilnost da se organizujem kako želim" odlučilo se 29,19%, dok je "sve navedeno" odabralo - 35,41 odsto čitalaca, što je negde i bilo očekivano.

Dakle, većini ispitanika je najvažnije da se svi ovi benefiti "poklope", pri čemu je zanimljivo da nijedan glas nije otišao za "dodatne beneficije, poput teretane, menze na poslu, povremenih putovanja i bonusa".

S druge strane, ako izuzmemo opciju "sve navedeno", jasno se vidi da je građanima Srbije u današnje vreme ipak važnija mogućnost da imaju fleksibilnost u organizaciji radnog vremena i dane odmora - nego sama plata.

Ovakav podatak, međutim, ne čudi mnogo u postkovid periodu, kada je primećeno - na globalnom nivou - da radnici više nego ikad cene mentalno zdravlje i blagostanje. Takav stav je posebno rasprostranjen među milenijalcima.

anketa telegraf Foto: Printskrin/Telegraf.rs

I u svetu se ispostavilo da mlađi radnici ne žele besplatni ručak, teretanu i masaže na poslu. Naime, nijedna besplatna kafa ne može im zameniti slobodu koju imaju dok rade od kuće, niti im kancelarijska teretana može biti "bolja" od šetnje po komšiluku.

Milenijalci, pre svega, sada više poštuju vreme koje provode sa svojom porodicom, svoju novootkrivenu produktivnost i bolje mentalno zdravlje.

Ipak, treba imati na umu da mnogo poslova iziskuje (svakodnevnu) prisutnost na poslu, tj. da nisu sve radne pozicije vezane za kancelariju i računare. Čak i tada, mnogi šefovi nisu voljni da zaposlenima "odobre" dozu fleksibilnosti koju traže, kako se ne bi izgubio kompas.

Sve u svemu, ostaje da se vidi koliko i kako će se ubuduće razvijati rad na daljinu, ili tzv. hibridni režim rada, i da li će radnici uspeti da ispune svoje ciljeve.

Video: Izlazak iz firme jeste izlazak iz braka: Sonja nam otkriva kako da ne izgubimo svoje ja u biznisu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>