• 0

Firma "iz senke": Verovatno niste čuli za nju, a Švarceneger i Lebron Džejms joj mnogo duguju

U pitanju je konsultantska firma koja savetuje mnoge poznate kako da od svog uspeha naprave poslovne imperije

  • 0
Arnold Švarceneger Arnold Švarceneger Foto: Profimedia/London Entertainment / Shutterstock Editorial

Main Street Advisors je kalifornijska firma koja je pomogla u sklapanju mnogih poslova, a sada je prikupila 1,1 milijardu dolara kako bi sklopila još više poslova povezanih sa slavnim ličnostima.

Nastala pre 25 godina, kroz rad osnivača Pola Vahtera koji je savetovao Arnolda Švarcenegera, Main Street je potom savetovao Lebrona Džejmsa, Bona, Bili Ajliš, o tome kako da iskoriste svoj uspeh u sportu i umetnosti za izgradnju poslovnih imperija.

Sa novim fondom prikupljenim od nekih od tih istih zvezda, kao i od institucionalnih investitora, kompanija ide ka tome da dobije veću ulogu u tim transakcijama. Recimo, bila je ključna u pregovorima o Drejkovom ugovoru sa Universal Music Group, sporazumu objavljenom prošlog meseca koji je navodno vredan više od 400 miliona dolara.

Dok nije bilo društvenih mreža, nije bilo tako lako "pretočiti" svoje slavno ime u biznis, i upravo tu je svoj veliki deo odigirala upravo ova kompanija iz SAD. Američke zvezde su već imale ogromnu moć u medijima i kada je reč o finansijama, ali više im nije dovoljno da budu samo kreatori ukusa i da ih fanovi podržavaju.

Naime, sportisti, muzičari i glumci su sve više glavni investitori u sopstvenim projektima. "Pronašli smo načine da kreiramo poslove oko uticajnih ljudi koji proizvodima daju autentičnost i kredibilitet koji zaslužuju", rečeno je iz kompanije.

Baš kao što je Švarceneger 1980-ih ubedio Universal Pictures da ga pošalje širom sveta na tržište filmova kao što je Konan varvarin. Glumac je, zajedno sa Silvesterom Staloneom, Brusom Vilisom i Vupi Goldberg, pozajmio lancu ne samo svoje ime i memorabilije, već su otvaranje restorana pretvorili u ivent - uz sjaj i pažnju filmskih premijera.

Vahter je zgradio je firmu koja broji više od 30 zaposlenih, a koji se bave upravljanjem bogatstvom, savetovanjem o spajanjima i akvizicijama i direktnim ulaganjima. Sve ove kompanije informišu jedna drugu, a kada se uspostavi partnerstvo između kompanije i klijenta, Main Street traži načine da organski uključi druge klijente u posao, ponekad kao poverioce, a često i kao suvlasnike.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>