• 5

Šta ako ostanete bez posla? Sledite ova 4 pravila

Rastuća inflacija izjeda potrošače, kao i poslodavce, a tržište rada nije tako jako kako deluje...

  • 5
otkaz

Foto: Freepik

Otpuštanja se dešavaju svuda, pa i u firmama koje posluju u dobitku, tj. veoma su uspešne i profitabilne.

S druge strane, ta "pojava" je donekle izostala u poslednje dve godine, jer su mere stimulacije usmeravale novac u privredu, a firme su se borile da sačuvaju osoblje, ali i da zaposle novo.

Međutim, počinju da se pojavljuju pukotine. Rastuća inflacija izjeda potrošače, kao i poslodavce. Iako, sveukupno, tržište rada i dalje izgleda snažno, američke kompanije su prošlog meseca, od početka oporavka od pandemije, otvorile najmanji broj radnih mesta. Posebno su pogođene male kompanije, koje ukidaju 91.000 radnih mesta.

U međuvremenu, tehnološke kompanije kao što su Tviter i Majkrosoft usporavaju zapošljavanje ili uvode "zamrzavanje". Ako ste jedan od radnika koji je, nažalost, ostao bez posla, prvi savet stručnjaka je da to ne shvatate lično. Evo još nekih saveta, od čega početi.

1. Organizujte finansije, odnosno analizirajte svoj budžet. Eliminišete nepotrebne troškove, napravite spisak fiksnih rashoda, i trudite se da se ne zadužujete previše, sve dok ponovo "ne stanete na noge".

2. Uzmite potrebno vreme. Recimo, LinkedIn sada nudi opciju "career break", sa 13 opcija koje objašnjavaju jaz u karijeri. Stručnjaci na pauzu te vrste više ne gledaju negativno kao pre: neko je pauzirao zbog roditeljstva, neko zbog usavršavanja ili jednostavno odmora. "Napunite baterije" pre upuštanja u novi izazov.

3. Ipak, ne čekajte predugo. Možda ne postoji tačan period, odnosno definicija o tome koliko je "to dugo", ali svakako se očekuje da ne prođu godine. Uzmite nekoliko meseci do najviše godinu dana, a onda je već vreme da se vratite u igru.

4. Pratite tržište i ekonomiju, odnosno istražite koje oblasti se traže. Možda vas to motiviše da upišete neki novi kurs ili da promenite karijerni smer. Takođe, pratite plate i radne uslove u okviru svoje branše.

Video: Brankica Ljamić: Uspeh svake firme zavisi od znanja vlasnika o sebi, i o poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    11. jun 2022 | 13:39

    Topla voda je davno izmišljena

  • Праведник

    11. jun 2022 | 16:51

    Купите авионску карту у једном смеру од последње плате и нећете погрешити....

  • Petar

    11. jun 2022 | 14:12

    Prijavite se na biro.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>