• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kažu da je pakao raditi za "najsrećniju društvenu mrežu": Pritisak non-stop, a kako je vama?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što zaposlenima ponajviše smeta jesu dugi radni sati, malo sna i kratki rokovi

  • 1
influenserka, poziranje

Foto: Shutterstock

TikTok možda deluje kao "najsrećnije mesto na internetu", ali - to je samo privid, barem prema realnom iskustvu brojnih influenserima.

Ni sa Instagramom situacija nije mnogo bolja.

Naime, zaposleni u američkim kancelarijama kažu da je zahtevna interna kultura te mreže u suprotnosti sa njenim "živahnim imidžom" u javnosti.

Njeni radnici, od kojih su mnogi veterani drugih velikih tehnoloških kompanija, kažu da TikTok naglašava nemilosrdnu produktivnost i tajnost do neuobičajenog stepena u industriji. Kako mreža nastavlja svoj buran rast, tako je sve više napetosti.

Inače, TikTok je pod okriljem kompanije "Byte Dance Ltd" sa sedištem u Pekingu.

Osnovana pre samo šest godina, te društvena mreža je zabeležila najviše preuzimanja/skidanja (eng. downloads) od bilo koje druge aplikacije tokom prvog kvartala 2022.

Operacija TikTok-a u SAD imala je oko 1.500 zaposlenih od sredine 2020. godine, a TikTok je prošle godine istakao da bi želeo da poveća taj broj na 10.000.

Veliki deo posla uključuje "konvertovanje" proizvoda razvijenih u Kini za američku publiku i korišćenje bogatog tržišta oglašavanja u SAD, što predstavlja jedan od najsmelijih eksperimenata u premošćivanju radnih kultura dve svetske tehnološke supersile.

U Los Anđelesu, bazi TikTok-ove operacije u SAD, neki zaposleni se žale na nedostatak sna koji se pogoršava čestim radom vikendom i obaveznim sastancima sa kolegama na drugoj strani sveta. Nekoliko bivših zaposlenih u SAD reklo je da su, u proseku, imali sastanke duge 85 sati - tokom svog radnog vremena u TikTok-u, i da su morali da izdvoje dodatno vreme da završe posao.

Drugi radnik kaže da je ubedio svog šefa da ga poštedi toga da radi uzastopno cele noći tek nakon što je podelio svoje rezultate iz medicinske laboratorije koji pokazuju da mu je život potencijalno ugrožen.

TikTok igre

Foto: Shutterstock

Takođe, bivši zaposleni opisali su težinu rada, stres ili emocionalne padove kao toliko ozbiljne, da su tražili terapiju. Jedna radnica je osećala takav pritisak da bude prisutna tokom uzastopnih sastanaka, da se uzdržala da ustane i uzme tampon tokom perioda menstruacije.

WSJ piše kako rukovodioci TikTok-a redovno govore zaposlenima: "Uvek je prvi dan", ponavljajući rečenicu koju je popularizovao Amazonov šef, Džef Bezos. Tako, navodno, podstiču inovacije.

TikTok je saopštio i da je izvršio niz prilagođavanja svoje prakse i radne kulture kako bi postigao cilj "izgradnje i negovanja tima koji je ovlašćen da podrži rastuću globalnu zajednicu".

Ono što zaposlenima ponajviše smeta jesu dugi radni sati, malo sna i kratki rokovi. Takva atmosfera je uobičajena u brzorastućim tehnološkim kompanijama poput ove, ipak, dodaje se da je stres prisutan u TikTok-u u Americi - nemerljiv.

Jedna radnica kaže da je toliko vremena, tokom večernjih sati, provela u razgovorima sa kolegama iz Kine, umesto sa mužem, da su morali da krenu na bračnu terapiju. Naglo je izgubila i kilažu, imala probleme sa spavanjem.

U kom procentu biste opisali nivo stresa u firmi u kojoj radite?

Glasajte

Video: Radnici i u Srbiji imaju novu krilaticu isplati li se: Hibridni model rada je tu, nema povratka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    27. jun 2022 | 16:38

    Nikako kako može biti dobro kad se radi. Da je pitanje postavljeno kako volimo da provodim slobodno vreme imalo bi više smisla. A da zaboravio sam da napomenem ja slobodno vreme nemam upravo zbog toga što radim. I kad mi dodjes vikend jedan dan prespavam drugi dan nabavka i sredjivanje kuće i sve ostalo da bi izgurao radnu nedelju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>