• 0

Večito pitanje: Postoji li "letnja poslovna moda"? Izbegavajte ove greške u oblačenju

Kako pomiriti osećaj vrućine i nelagodnosti sa formalnim stajlinzima? Evo potencijalnih rešenja...

  • 0
moda, leto, haljina

Foto: Shutterstock

Leto, visoke temperature, priroda, voda, plaže... Sve nas to mami da se sunčamo i brčkamo negde daleko od grada, vreve, gužve i zatvorenog prostora, ali je realnost drugačija.

Većina radi u kancelariji, dobar deo leta. Kako, stoga, "pomiriti" poslovne kostime, uske pantalone, košulje i ostalu formalnu odeću sa potrebom da vam bude komforno, da se osećate lagodno i rasterećeno? Šta je primereno, a šta nije?

Mnoge firme danas više nemaju specijalne dres-kodove, tj. propisane stilove oblačenja, ali svakako da i dalje ima dosta onih koje su tu normu zadržale.

Treba pomenuti i da je sama moda vremenom postala dosta drugačija, ležernija, spaja se naizgled nespojivo, a na sve je dodatno uticao i period korone - bilo je potrebno neko vreme, ne samo da se ljudi vrate u ofis nakon rada od kuće, već i da trenerke i pidžame zamene odećom za posao.

Odeća

Vodite se time da gotovo sve dolazi u obzir, ali umereno. Dakle, može letnja haljina, ali dovoljno dugačka i ne preterano dekoltirana. Svakako, tzv. "krop" (kratke) majice nisu najbolja opcija, kao ni bermude. Šorts apsolutno nije primeren za rad u kancelariji, niti prekratke suknje, prozirna garderoba. 

Vodite računa i kada nosite haljine/majice na bretele. Bolje je da one budu deblje, ili da barem imate jaknicu, blejzer, sako pri ruci za slučaj da imate neke sastanke ili zvanične posete.

Iako ni farmerke generalno nisu primerene u mnogim firmama, one svakako i nisu najbolja letnja varijanta jer stežu i čine da vam bude još više toplo i neprijatno. Birajte šire pamučne/lanene pantalone ili duge lepršave suknje.

Takođe, kombinezon je dovoljno ležeran, a opet dovoljno elegantan. Isto je i sa lepo krojenim košuljama, koje ne moraju biti previše opterećujuće za nošenje na 30+.

Trik za uštedu: kupite dve tri kvalitetne (raznobojne) letnje suknje koje ćete kombinovati sa povoljnim jednobojnim majicama kratkih rukava.

mint zelena, zelena, sesir, suknja, moda

Foto: Shutterstock

Obuća

Ovo pitanje je, možda, čak problematičnije od dileme vezane za garderobu jer su granice manje "jasne". Naime, mnogi smatraju da je u redu ići u papučama na posao, ali da li je zaista tako? Zavisi kakve su papuče, ali odgovor je uglavnom negativan.

Pravila su negde slična kao i u visoko rangiranim restoranima koji zahtevaju dres-kod. Japanke nikako nisu dozvoljene, možete nositi sandale. "Otvoreni prsti" su takođe upitni, mada sve više kompanija ima veći prag tolerancije prema tome.

Takođe, previsoke štikle nisu pogodne za dolazak na posao, posebno u kombinaciji sa kratkim haljinama/suknjama. Salonke/baletanke/mokasine su uvek dobra opcija, kao i letnje cipele kod muškaraca. Oba pola treba da vode računa i kada je reč o patikama.

Mnogima je ta vrsta obuće omiljena, pa čak i leti - iako je zatvorenog tipa. Uvek je dobro da imate čime da "podignete" stajling; na primer, nosite patike, ali uz plisiranu suknju i "krop" sako, dok ih muškarci mogu nositi uz pantalone, kaiš, polo majicu/košulju i poslovnu kežual torbu.

Video: Martina je mentalni nudista: Vaša kompanija je vaš odraz, morate da je vaspitate

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>