• 0
 ≫ 

Pomama za ovom strukom: Ne žele baš svi u IT, u privatnoj praksi odlična zarada

 ≫ 

Kolike su plate u Srbiji?

  • 0
cena zubarskih usluga popravke, stomatolog, zubara Foto: Shutterstock

Stomatologija je tradicionalna medicinska nauka koja se "lako" uklapa u moderne tokove, jer izvanredno usvaja sve inovacije 21. veka. Ma koliko da nam je neophodna kao zdravstvena grana, isto tako je i vrlo popularna među mladima.

Poslednjih nekoliko godina vlada pomama za ovom strukom, a prema aktuelnim podacima - sveukupno zapošljavanje u stomatologiji ima tendenciju rasta od 8% u periodu od 2020. do 2030. godine.

Pritom, prošlog leta se govorilo o tome da Americi nedostaje zubara, tako da je i hronični manjak radne snage jedan od preduslova za prosperitet profesije.

Opšte je poznato i kako je dobro razvijen dentalni turizam, pre svega, u Srbiji i zemljama regiona, jer su stomatološke usluge na Zapadu vrlo cenjene i papreno se naplaćuju: stoga, svake godine, barem jednom ili dvaput, naši ljudi iz dijaspore dolaze na "remont" u domovinu.

Treba reći i da je privatna praksa vrlo isplativa, jer se i kod nas može dobro naplatiti. I početkom godine smo pisali o tome da stomatologija spada među 3 top profesije danas u Srbiji, a tome u prilog ide i činjenica da je ponovo prisutna navala na Stomatološki fakultet.

Naime, već prvog dana, kada je prošle nedelje počelo podnošenje dokumenta za polaganje prijemnog ispita, javilo se više svršenih srednjoškolaca sa željom da upiše ovaj fakultet nego što na njemu ima mesta za narednu školsku godinu.

To je za Telegraf.rs potvrdio dekan ovog fakulteta, prof. dr Aleksa MarkovićKako je rekao, javilo se 774 kandidata za oba programa, a oni imaju 200 budžetskih mesta, 20 samofinasirajućih, 20 strukovnih i 20 na studijama na engleskom jeziku. Iako je prijemni za studije na engleskom tek u septembru, već sada imaju najavu kandidata - čak i iz Irana.

Zubi, usne, osmeh, zubar, stomatlog, nega, higijena usta, stomatološki pregled Foto: Shutterstock

Podsećamo, kako smo pisali pre nekoliko meseci, u moru novih, atraktivnih zanimanja - vezanih za IT, inženjerstvo i digitalizaciju - stomatologija je uspela da se "probije" na 3. mesto najtraženijih struka. Prosečno, zabeležena su 3,85 prijavljena kandidata za jedno mesto na fakultetu.

Kolike su plate za doktore stomatologije u Srbiji?

Prema podacima sa sajta mojazarada.rs, ovo je presek stanja za tekuću godinu, ali imajte u vidu da cifre mogu značajno varirati u odnosu na stepen znanja, iskustvo, renome, mesto zaposlenja radnika.

Ipak, opseg plata za većinu radnika sa odabranim zanimanjem doktori stomatologije je od 58.853 do 114.524 dinara mesečno, za 2022. godinu.

Doktori stomatologije obično imaju mesečnu neto zaradu između 58.853 i 98.474 RSD na početku posla, a nakon 5 godina radnog odnosa u struci, to je između 63.097 i 104.107 dinara mesečno, za prosečnu radnu nedelju od 40 sati.

Video: Milomir Ćurčić je bio ime u sportu, sad je preduzetnik: Fudbal kratko traje, s 35 morate dalje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>