• 0

Zaboravite digitalne nomade, dolaze poslovni putnici: Rad od kuće postaje zakonsko pravo

Pandemija je definitivno podstakla promene u stavovima o poslu

  • 0
Devojka plaža more laptop Foto: Shutterstock

Naširoko se bruji o radu na daljinu koji je tokom pandemije postao - ne trend - već nužda, ali ostaje pitanje da li je njegovo ozakonjenje samo "mrtvo slovo na papiru" u većini zemalja?

Naime, uprkos želji brojnih zaposlenih koji su u ovom režimu rada pronašli dosta benefita, kompanije nisu spremne da odustanu od tradicionalnog poslovanja: kompromis je hibridni način rada, ali nikako potpuno odsustvo iz kancelarije.

Doduše, situacija dosta zavisi od same delatnosti poslovanja i od zemlje do zemlje. Tehnološki naprednije i, generalno, progresivnije zemlje - poput skandinavskih - čini se da imaju "više sluha" za potrebe radnika.

Blumberg ovih dana piše da je holandski parlament odobrio zakon - kojim se rad od kuće smatra legalnim pravom. Time je Holandija postala jedna od prvih zemalja na svetu koja je zakonom odobrila fleksibilnost rada na daljinu.

Zakon je u utorak odobrio donji dom dvodomnog parlamenta Holandije. Još uvek mu je, ipak, potrebno odobravanje holandskog senata pre konačnog usvajanja. Ukratko, zakon primorava poslodavce da razmatraju zahteve zaposlenih za rad od kuće, sve dok im profesija kojom se bave - to dozvoljava.

Drugim rečima, ako ima osnova da zaposleni može regularno da radi od kuće, poslodavac ne bi smeo da sprovodi samovolju i primorava ga da dolazi u radni prostor.

Pandemija je definitivno podstakla promene u stavovima o poslu, pri čemu su mnogi radnici nastojali da zadrže deo fleksibilnosti koju su iskusili u poslednje dve godine. Uz to, više se "bune", glasniji su u iznošenju mišljenja, više se bore za svoje radne uslove. Sve to je dovelo i do tzv. Velike ostavke, odnosno talasa otkaza u SAD.

S druge strane, neobično je to da najbogatiji čovek sveta, i jedan od najslobodnoumnijih u svetu biznisa, od svojih radnika zahteva povratak na posao; Ilon Mask je zaposlenima u Tesli postavio ultimatum - ili povratak ili odlazak iz kompanije.

Istovremeno, dok se ljudi vraćaju u svoje zatvorene radne prostore, promoviše se ideja o radu na egzotičnim destinacijama. Kako piše njujorška agencija: "Rad na tropskom ostrvu je nova vrsta rada od kuće".

Takođe, navode da u novom svetu poslovanja, postoji novi tip zaposlenih: business-leisure traveler ili nešto što bismo mogli da prevedemo kao - putnik koji radi u slobodno vreme.

To je najnoviji pokušaj da se pronađe neka zlatna sredina između radnih aranžmana u kompanijama: na jednoj strani je, recimo, Airbnb gde osoblje može da radi bilo gde i bilo kada, a na drugoj strani je pomenuta Tesla.

Ovakvi putnici su nova vrsta digitalnih nomada, koji žive i rade u inostranstvu duže nego što traje tipičan odmor, a opet bez stalnog boravka. Obično provode nedelje ili mesece u inostranstvu pre nego što se vrate kući, dok drugi nomadi mogu provesti godine na putu.

Kada je reč o traženim destinacijama, to su primarno Bali, Šri Lanka, Indonezija, Tajland.

Zvaničnici u turističkim žarištima Tajlanda i Indonezije primećuju da dugoročni trend ovih putovanja ide u njihovu korist - ali samo ako svi mogu da isprate nova "pravila". Na indonežanskom ostrvu Buka Buka, udaljenom više od četiri sata leta avionom i čamcem od glavnog grada Džakarte, eko odmaralište Reconnect beleži porast upita stranaca.

Sada kada su granice ponovo otvorene, inostrani posetioci koji planiraju da rade na daljinu rezervišu boravak od mesec do pola godine. Odmaralište ima velike zajedničke prostorije i radne stanice, spremne da prime novu grupu poslovnih putnika, a ističe se da je internet tokom većeg dela dana - dovoljno stabilan.

Video: Brankica Ljamić: Uspeh svake firme zavisi od znanja vlasnika o sebi, i o poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>