• 0

Trostruko veća plata za pilote: Ova kompanija deli novac "šakom i kapom"

Sličan problem dogodio se 2017. godine, kada su se odmori avijatičara poklopili sa užurbanim prazničnim periodom u decembru

  • 0
pilot Foto: Shutterstock

U jeku, ne samo svetske već i krize u avio-industriji, neke gigantske kompanije su, ipak, spremne da izdašno plate svoje pilote.

Avijatičari American Airlines-a i sindikat pilota te kompanije, saglasili su se oko trostruko veće plate - budući da je ovaj ključni kadar svakog avio-prevoznika bio spreman da odustane od obavljanja na hiljade letova u julu, zbog greške u rasporedu, izveštava CNBC.

Osim toga, piloti će dobiti dvaput veću platu tokom "špica" sezone odmora.

Prema informacijama koje dolaze iz sindikata, reč je o grešci koja obuhvata 12.000 letova. Problem je nastao dok su se američke i druge avio-kompanije trudile da izbegnu prekide letova tokom porasta potražnje za letnjim putovanjima.

"Drago nam je što smo postigli sporazum sa APA-om i cenimo njihovo partnerstvo u brzom donošenju odluke da se brinemo o našim pilotima, našem timu i našim klijentima", navodi se u saopštenju American Airlines-a.

Sličan problem dogodio se 2017. godine, kada su se odmori avijatičara poklopili sa užurbanim prazničnim periodom u decembru. Prevoznik je tada pilotima ponudio 150% uvećanu, ako "preuzmu" letove.

Američka avio-kompanija je, inače, nedavno ponudila ovom stručnom kadru povišice od skoro 17% do 2024. godine. Istovremeno, u svetu se dešavaju apokaliptične scene na aerodromima, a skandinavski SAS je upravo u SAD pokrenuo proces za zaštitu od bankrota, po osnovu Poglavlja 11, radi sprovođenja ključnih elemenata svog plana restrukturiranja "SAS Napred".

Piloti tog prevoznika su pre neki dan stupili u štrajk, jer nisu uspeli da postignu dogovor o plati.

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>