• 11

Nemačka bespomoćna: Na negovatelja se čeka 8 meseci, građevina bez radnika pola godine

Agencija za rad beleži nedostatak radne snage u 148 zanimanja

  • 11
nemačka ekonomija Foto: Shutterstock

Da najjača evropska ekonomija nema dovoljno radnika - nije nova vest. Ali, stvar je sve komplikovanija.

Naime, sada se ukidaju i vozovi, jer nema dovoljno mašinovođa. Na aerodromima se gomilaju koferi jer nema radne snage koja bi ih pretovarila. Na sigurnosnim kontrolama ljudi "gube živce", jer zbog predugih redova ne stižu do svojih aviona.

Takođe, vrtići povlače potvrde o prijemu dece, usled manjka vaspitačica.

Bilo da se radi o industriji, bolnicama ili zanatu – manjak radne snage je sve veći problem u Nemačkoj. Dolazak radnika iz inostranstva ne funkcioniše kao što se zamišljalo, pa bi sada trebalo reformisati Zakon o imigraciji, piše DW.

Moglo je to biti jedno lepo veče. "Imao bih sto za vas", rekao je vlasnik restorana preko telefona, "ali nažalost nema nikoga ko bi vam mogao kuvati". Ovo nije šala, dodaje se u tekstu.

U čitavoj Nemačkoj nema dovoljno kuvara, pomoćnika i konobara. Ali, radna snaga nije problem samo u ugostiteljstvu, već i u gorepomenutim branšama.

U anketi Nemačke industrijske i trgovinske komore, koja zastupa interese više miliona preduzeća iz industrije, trgovine i uslužnih delatnosti, 56% njih se žali na nedostatak radnika i smatra da je to jedna od najvećih opasnosti za poslovanje.

Nemačka agencija za rad beleži nedostatak radne snage u 148 zanimanja, a još 122 zanimanja su ugrožena. U proseku, prođe osam meseci dok neki starački dom ne nađe negovatelja. Građevinske firme, prosečno, čekaju pola godine dok ne nađu radnike.

Širom zemlje su raspisani konkursi za više od 1,7 miliona slobodnih radnih mesta.

Video: Daniel Akerman meri sreću i zadovoljstvo radnika: Ovako će izgledati Balkan u narednih 5 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    27. jul 2022 | 15:29

    Na kraju će pisati da Nemci dolaze u Srbiju da rade 😂😂

  • Boban

    27. jul 2022 | 18:19

    A ja kada sam bio u Nemackoj radio na gradilistu carina i policija nas lovali kao da krademo a sad im fali radna snaga....I treba da im fali kad su takvi bezobrazni.

  • V8

    27. jul 2022 | 15:31

    I treba..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>