• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rade 4 dana, bez smanjenja plate, srećniji su i zdraviji: "Ovo je promena života"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šestomesečni pilot projekat obavezuje 3.300 radnika u 70 kompanija

  • 0
remote work

Foto: shutterstock.com

Radnicima je, izgleda, dosta svega, "prekipelo" im je.

Nakon više od dve godine - od početka pandemije - mnogi su na ivici snage, žrtve burnout-a, napustili su posao ili se bore da sastave kraj sa krajem dok im rekordna inflacija, prisutna širom sveta, maltene "jede" platu.

Ali, u proteklih osam nedelja, na hiljade ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu testiralo je radnu nedelju od 4 dana, koja se prethodno pokazala kao veoma uspešna na Islandu.

Ovaj britanski "eksperiment" podrazumeva rad 4 dana sedmično bez smanjenja plate, i mogao bi da pomogne u u širem otvaranju nove ere rada, primećuje CNN.

Neki zaposleni su već rekli da se osećaju srećnije, zdravije i da su produktivniji. Za Lizu Gilbert, menadžerku zaposlenu u banci Charity Bank - ovaj režim rada je, kako kaže, "promena života".

- Sad zaista mogu da uživam u vikendu jer imam petak za obavljanje kućnih poslova i drugih stvari, ili jednostavno za neke aktivnosti kao što je šetnja s mamom. To sada mogu da uradim bez osećaja krivice - rekla je Liza za CNN Business. Inače, ona brine o sinu i roditeljima.

Za Lizu, ovaj "dodatni dan" odmora znači da više ne mora da trči po namirnice u 6 sati ujutru, subotom, i da može više da se posveti porodici.

Da li biste glasali za radnu nedelju od 4 dana?

Glasajte

Šestomesečni pilot projekat obavezuje 3.300 radnika u 70 kompanija da rade 80% svoje uobičajene nedelje, u zamenu za obećanje da će održati 100% svoje produktivnosti.

Program vode neprofitna organizacija "4 Day Week Global", tink-tenk "Autonomy" i nacionalna kampanja "4 Day Week", u saradnji sa istraživačima sa Univerziteta Kembridž, Oksford i sa Bostonskog koledža.

Rad, karijera, posao

Foto: Shutterstock

Istraživači će meriti uticaj koji će novi obrazac rada imati na nivoe produktivnosti, rodnu ravnopravnost, životnu sredinu kao i dobrobit radnika. Krajem novembra, kompanije mogu odlučiti da li će se pridržavati novog režima rada ili ne.

Svakako, mnoge firme već nude takve uslove, odnosno mnogi individualci su se izborili za fleksibilnije načine rada, kako kažu, prilagođene 21. veku. Taj dodatni dan u nedelji, kada ne rade, daje im mogućnost da se bave novim hobijem, ispune dugogodišnje ambicije ili da, jednostavno, više ulažu u svoje odnose s drugim ljudima.

Među popularne hobije sada spadaju časovi kuvanja ili klavira, volontiranje, pecanje...

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>