• 3
 ≫ 

Serena se penzionisala kao teniska legenda i jedna od najbogatijih self-made Amerikanki

 ≫ 

Na kultnoj Forbsovoj listi trenutno zauzima 90. mesto, a takođe je i među najplaćenijim sportistima sveta

  • 3

Serena Vilijams, jedna od najvećih teniserki svih vremena, ove godine (26. septembra) puni 41. godinu, što je prava retkost u ovom sportu - da neko do tog životnog doba bude radno aktivan.

I taman kada smo pomislili da Amerikanka ima nameru da i dalje gazi na terenu, ona je rešila da stavi tačku i penzioniše se. Ipak, to neće učiniti odmah već, kako se navodi, nakon turnira US Open koji počinje krajem avgusta.

Vilijamsova se svih ovih godina lavovski borila na terenu i tokom svoje impresivne karijere - dugo je bila lider na WTA listi.  Osvojila je 23 Grend slem titule, pri čemu je svaki Grend slem osvojila najmanje po tri puta. Prema aktuelnim podacima, od tenisa je zaradila 94.600.000 dolara, a sasvim logično - našla se i na čuvenoj Forbsovoj listi.

Poređenja radi, njena sestra Venus Vilijams, od tenisa je zaradila 42,3 miliona dolara.

Kada je u pitanju lista "America’s Richest Self-Made Women", za 2022, na kojoj se nalaze najbogatije self-made Amerikanke - one koje su svoje bogatstvo stekle same, Serena je zauzela 90. poziciju. Njene sestre Venus, takođe teniserke, nema na listi, a prvo mesto zauzima Dajana Hendriks, biznismenka u oblasti građevine.

Serenino bogatstvo u "crticama"

- Čuvena sportistkinja i mama devojčice Aleksis Olimpije (5) ima više desetina korporativnih partnera

- Zarada od tenisa (iznad 94 miliona dolara) - duplo je veća od zarade bilo koje druge sportistkinje

- Vilijamsova ulaže u više od 60 startapa preko svoje firme "Serena Ventures", koja je u martu 2022. objavila da je prikupila inauguracioni fond od 111 miliona dolara

- Ovaj fond je karakterističan zbog raznolikosti, a među njenim najnovijim investicijama je Karat, koji ima za cilj da pomogne zaposlenju većeg broja softverskih inženjera - Afroamerikanaca

- U odboru je kompanije Momentive, čija je roditeljska firma SurveyMonkey, a u januaru 2022. pridružila se NFT kompaniji Sorare, kao savetnik

- Njena prva knjiga za decu trebalo bi da bude objavljena u septembru 2022. Serena takođe poseduje mali udeo u klubu Miami Dolphins

Kada je reč o najplaćenijim sportistima sveta u 2022, borbena teniserka se na listi Forbsa našla na 31. mestu. U pitanju je lista na kojoj se nalaze i muškarci i žena i koja uključuje sve sportove: na prvoj poziciji je Lionel Mesi, fudbaler, potom košarkaš LeBron Džejms, a onda i fudbaleri Kristijano Ronaldo, Nejmar...

Novak Đoković, Serena Vilijams Novak Đoković i Serena Vilijams / Foto: Profimedia

Šarapova je dugo bila bolja na ovom polju, ali...

Koliko traga Serena ostavlja u svetu tenisa i sporta uopšte, a opet i u korelaciji s biznisom, govori i ovaj podatak: iako se njen raspored igranja smanjivao od 2015. godine (igrala je na maksimum osam turnira godišnje), neminovno je ostala prisutna na televizijskim ekranima, pojavljujući se u dve odvojene reklame za Super Bowl ove godine, za Michelob Ultra i Tonal.

Upravo to joj je pomoglo da "obezbedi mesto" na Forbsovoj listi najbogatijih američkih žena koje su samostalno stekle svoje bogatstvo. Ukupna procenjena neto vrednost njenog ličnog bogatstva iznosi 260 miliona dolara. Iza nje je Marija Šarapova, pod brojem 97 na ovoj rang listi, i sa 220 miliona dolara na svom računu.

Doduše, Forbs piše da oglašivači Sereni nisu oduvek davali ono što je trebalo. Šarapova ju je nadmašivala van terena 11 godina uzastopno, na primer, čak i dok je Vilijamsova gomilala Grend slem nagrade. Ali, "oživljavanje karijere" u kasnijem periodu pomoglo je Vilijamsovoj da prekine taj niz kaskanja 2016. godine.

Kada se Ruskinja penzionisala 2020, sa 32 godine, zaradila je oko 290 miliona dolara van terena, što je više od 50 miliona dolara u odnosu na Vilijamsovu. Ali, njen marketinški uspeh otvorio je put novoj generaciji u ženskom sportu, uključujući drugu šampionku u tenisu, Naomi Osaku, koja je zauzela 19. mesto među ovogodišnjim najplaćenijim sportistima sveta, sa zaradom od 59,2 miliona dolara, uključujući 58 miliona dolara van terena - to je rekord za jednu sportistkinju.

Ono što je svakako dobra vest za Serenu, jeste da će se mnogi njeni angažmani - van tenisa - verovatno nastaviti i kada se penzioniše, baš kao što je Šarapova nastavila da promoviše Najki, Evian i Porše.

Ipak, Serenin fokus je usmeren na drugačiju stranu. Naime, kako je istakla za Vogue, kroz svoju kompaniju "Serena Ventures" finansirala je 16 jednoroga i primetila da su 78 odsto kompanija u njenom portfelju osnovale žene i to - one koje nisu belkinje.

Svakako, Vilijamsova ima značajne planove i vezano za porodicu. To je napomenula još dok je bila trudna s ćerkom Aleksis Olimpijom - jasno je stavila do znanja da želi da se fokusira na svoju porodicu, pišući da ona i njen suprug, suosnivač Reddit-a Aleksis Ohanijan, žele da imaju još jedno dete.

Video: Sanja Malgaruski je napustila karijeru posle zlatne medelje: Da li je sport biznis i koliko je zdrav

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    10. avgust 2022 | 15:44

    Bilo ke vise vreme da ide u penziju, transfer blama je gledati njene sadasnje meceve, visak kilograma, ne moze da potrci...

  • X

    10. avgust 2022 | 11:49

    Kakva lepa žena!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>