• 1
 ≫ 

Za Roberta (25) kažu da je genije za biznis: Čistio je toalete u Meku, sada je milioner

 ≫ 

Englez se danas veoma uspešno bavi digitalnim marketingom

  • 1
mekdonalds

Foto: shutterstock.com

Šta je san tinejdžera? Može ih, zapravo, biti na hiljade. Neko želi da bude uspešan fudbaler, neko glumac/glumica, neko se bavi umetnošću ili je "zvezda" društvenih medija, a za Engleza Roberta Mfunea - san je bio da postane milionerRekli bismo "vrlo skromno", zar ne?

Ipak, Robertov karijerni put bio je preko trnja do zvezda, a danas ga smatraju "finansijskim genijem".

Sa 16 godina je počeo da radi u lokalnom Mekdonaldsu, bio je hiperaktivan, te je i studirao u isto vreme. Ali, kao da to nije bilo dovoljno, upisao je i kurs o investiranju, piše La Vanguardia.

Već sa 17 godina je savladao osnove investiranja u binarnim opcijama, metodu za ulaganje novca preko interneta, akcije bez plaćanja provizija, naknada ili spredova. U finansijama, spred (eng. spread) ima višestruko značenje. Međutim, svako od tih značenja predstavlja razliku dve cene, dva kursa ili dva prihoda od ulaganja.

Sve to, Robert je naučio samo uz pomoć svog računara. Od čišćenja toaleta u poznatom lancu brze hrane relativno brzo je stigao do pozicije pripravnika u jednoj finansijskoj kompaniji. 

Zanimalo ga je šta rade mladići "u odelima", zaposleni tamo. Želeo je da bude jedan od njih. Trebalo je samo dobro sagledati situaciju i sa sigurnošću izabrati, a Robert je znao da je stvoren za takvu vrstu zadatka.

U Mekdonaldsu je malo ko znao da onaj dečak, koji je čistio stolove i toalete, ima takav talenat: ne bi stigao ni da zaradi svojih 10 dolara, a već bi ih uložio. Iz sobe svoje kuće u Sauthemptonu naučio je napamet tehniku binarnih opcija, koja omogućava da se raspolaže fluktuacijama svih međunarodnih finansijskih tržišta. Novac je počeo da stiže.

Kada je napunio 18 godina, napustio je restoran brze hrane i počeo da ulaže novac u kafiće i nekretnine u Engleskoj i Južnoj Africi, zemlji porekla svoje porodice. A novac, koji je već pristizao u velikim količinama, morao je nekako i da se potroši.

Prvo se počastio kućom, gde živi s majkom. Prelepo imanje ga je koštalo čak milion dolara. Zatim, usledio je automobil za Robertovu majku, ali i za njega - Bentli zlatne boje, jedini u Engleskoj, za koji je dao 170.000 dolara.

Bentley Continental GT Mulliner Coupe

Foto: Bentley Motors

 

Sve to, Robert je postigao sa samo 19 godina. Kako se dalje navodi u tekstu, njegova majka je bila pomalo ljuta jer ne voli razmetanje, a za Bentli je mislila da je preterivanje. Ipak, te reči nisu dosegle do njega. Stvar je "popravio" tako što je proširio garažu i kupio još dva automobila.

Ipak, na kraju dana, Robert je ostvario san iz detinjstva. Postao je milioner, a danas ima 25 godina. Osnivač je i direktor kompanije "New Heights Entertainment", sa kojom ima prava na Soni širom Afrike.

Prema podacima sa LinkedIn-a, u pitanju je privatna firma za upravljanje i konsalting, koja se primarno fokusira na muzičke producente, tekstopisce, upravljanje diskografskim kućama, muzičko izdavaštvo, razvoj brenda i strateške smernice za zabavni sadržaj i kreatore intelektualne svojine.

- Kada sam bio klinac morao sam da naučim neke stvari, jer sam uvek bio okružen dobro informisanim ljudima. Sa onim stvarima koje sam razumeo otišao sam kući i uradio svoje istraživanje. Kada sam imao 17 godina, otvorio sam svoj trgovački račun na ime moje majke, iz pravnih razloga. Došlo je do tačke kada mi je rekla Treba da prestaneš da radiš ovo, pa sam se vratio u školu. Čim sam napunio 18 godina, otvorio sam račun pod svojim imenom. I evo me, sa devet miliona dolara u banci - priča Robert Mfune.

Video: Ambasadorka Srbije u Nemačkoj za Telegraf: Srbija jedina zemlja zapadnog Balkana na IF

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Evgenije

    7. septembar 2022 | 12:22

    Samo neiskompleksiran covek moze da napravi takav uspeh.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>