• 1

Vojvodina izdvaja 3 miliona za stare i umetničke zanate: Konkurs otvoren do 27. septembra

Sredstva se dodeljuju u iznosu od tri miliona dinara, tačnije po 1,5 miliona za tekuće i kapitalne subvencije

  • 1
Ljubica Milutinović, tkanje, ćilimi, ćebadi, biznis

Foto: Priče sa dušom

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam početkom nedelje raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje preduzetnika, mikro i malih pravnih lica od interesa za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, radi očuvanja proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za ovu delatnost.

Sredstva se dodeljuju u iznosu od tri miliona dinara, tačnije po 1,5 miliona za tekuće i kapitalne subvencije. Subvencionisani iznos se odobrava za opremu u visini od najmanje 100.000 do 250.000 dinara, kao i za nabavku repromaterijala u visini od najmanje 80.000 do najviše 200.000 dinara.

"Stare zanate susrećemo na svakoj manifestaciji i važni su za razvoj turizma, održanje tradicije i obično je to mala porodična firma. Obuhvata i privredu, turizam i zapošljavanje u punom kapacitetu. Veliko je interesovanje za ovaj konkurs i stoga je bilo važno da se on i raspiše", istakao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Kako je dodao, sredstva se odobravaju u visini do 100 odsto od fakturne, odnosno kupovne vrednosti sa PDV-om, samo za jednu namenu po aplikantu.

Ko ima pravo da se prijavi?

Pravo da konkurišu imaju privredna društva i preduzetnici čija je delatnost kategorisana na osnovu Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata Republike Srbije, sa sedištem ili registrovanom poslovnom jedinicom na teritoriji AP Vojvodine, koji su upisani u registar Agencije za privredne registre.

STARI ZANATI SRBIJE

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Sekretar Ivanišević je dodao da je jedan od veoma važnih kriterijuma za ispunjavanje uslova za konkurisanje i taj da je učesnik izmirio dospele obaveze javnih prihoda, te da u periodu od tri meseca pre datuma objavljivanja Javnog konkursa nije smanjivao broj zaposlenih lica za više od 10 odsto.

"Sada već imamo velik broj mladih koji se interesuju za stare zanate. Povratne informacije sa terena nam kazuju da je interesovanje veliko. Kod starih zanata imate velik obrt malog kapitala, jer su prisutni na svakoj manifestaciji, a trenutno, u Vojvodini postoji preko 1.800 manifestacija tokom čitave godine", zaključio je Ivanišević.

Rok za podnošenje dokumentacije je 27. septembar 2022. godine, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Video: Pod stare dane tkala stparsku ružu i bila najbrža: Održana šesta tkačka kolonija

(Telgraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijela

    15. septembar 2022 | 17:13

    Mnogo je lepo to sto radite. Meni je mnogo zao sto kod nas u Nisu niko nije zainteresovan za to da ocuvamo nasu tradiciju i nasledje. Ovaj grad je "pukao". Svi bi samo da sede na pozicijama, da primaju platu i ne rade nista.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>