• 0

Vodeća svetska banka dospela na loš glas: 1.400 žena u grupnoj tužbi zbog seksualnog uznemiravanja

Između ostalog, advokati traže od suda da naloži vraćanje žena na posao ili odštetu za žene koje su, prema tužbi, bile plaćene 20% manje od svojih muških kolega

  • 0
banka

Foto: shutterstock.com

Žene u Goldman Saksu (Goldman Sachs), vodećoj svetskoj banci, prijavile su 75 incidenata seksualnog napada i uznemiravanja, u koje su bili uključeni viši bankari, u periodu između 2000. i 2011. godine.

Nemile situacije uključuju i silovanje, prema novim javnim sudskim spisima, piše BBC.

Ove optužbe su deo kolektivne tužbe u Njujorku, pri čemu se u finansijskog giganta "upire prstom" zbog diskriminacije na radnom mestu: to se odnosi na plate i profesionalno napredovanje žena. U proces je uključeno oko 1.400 žena.

Goldman se protiv ovog slučaja bori od 2010. godine i negira tvrdnje o pristrasnosti. Rečeno je da su mnoge žalbe stare dve decenije i da su "predstavljene selektivno, netačno i nepotpuno".

- Diskriminacija, uznemiravanje i maltretiranje u bilo kom obliku su neprihvatljivi u Goldman Saksu, a kada se otkriju, preduzimaju se brze mere, uključujući prekid. Iz poštovanja prema umešanim osobama, nećemo komentarisati pojedinačne žalbe - rekao je portparol.

Ipak, mnoge žene su podigle svoj glas protiv globalnog bankarskog diva, a jedna od njih je Kristina Čen-Oster, bivša potpredsednica koja je radila za banku od 1997. do 2005. Ona je jedna od tri žene koje su podnele prvobitnu žalbu. Kaže da se raduje što će podeliti svoje iskustvo na suđenju.

- Nadam se da će ovaj slučaj pomoći da se konačno razbije zid za žene na Volstritu i postavi presedan za druge industrije u kojima je rodna diskriminacija sveprisutna - rekla je Kristina i dodala:

"Moramo da unesemo transparentnost u prakse koje su se ranije činile nedodirljivim".

U tužbi se navodi da su žene u Goldmanu bile manje plaćene i unapređene, kao rezultat obrasca diskriminatorne prakse, uključujući radnu kulturu poznatu kao "momački klub", koja je dozvoljavala seksualizaciju ženskog osoblja.

Goldman Sachs

Goldman Saks / Foto: Shutterstock

Goldman je optužen da je tolerisao menadžere koji se upuštaju u seksualno uznemiravanje. Jedan od njih je čak unapređen u generalnog direktora.

Incidenti navodnog seksualnog napada koji su prijavljeni firmi uključivali su i radnicu koja je tvrdila da je bila drogirana i silovana nakon kompanijske bejzbol utakmice. Druga radnica je navela da ju je menadžer odveo na napušteni sprat i predložio joj seks, a kasnije je nazvao i rekao joj da "mastu**ira na zvuk njenog glasa", navodi se u žalbi.

Takođe, BBC piše kako se u žalbi navodi da je Goldman uzvratio ženama koje su se žalile na ovo pitanje, kao i onima koje su otišle na porodiljsko odsustvo. Konkretno Čen-Oster, opisuje situaciju gde ju je oženjeni muški kolega "prikovao" uza zid, "ljubeći je i pipajući je". Navodi i da je stalno bila manje plaćena i da su joj uskraćene mogućnosti.

Advokati traže od suda da naloži vraćanje žena na posao ili odštetu za žene koje su, prema tužbi, bile plaćene 20 odsto manje od svojih muških kolega.

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>