• 0

Kako je košarkaška legenda postala jedan od najvećih svetskih ulagača? Strahuje samo od jedne osobe

Slobodno možemo reći da je Šakil O'Nil jednako uspešan i "van terena", budući da ima akcije u velikim kompanijama, 40 teretana, više od stotinu restorana

  • 0
Shaquille O Neal Šekil O Nil Foto: Profimedia/KEVIN WINTER/Getty images

NBA legenda Šakil O'Nil "podelio je" javno svoj princip ulaganja, koji je, kako kaže, "pokupio" od osnivača Amazona Džefa Bezosa. Za bivšeg američkog košarkaša Bezos je bio veoma inspirativan, odnosno njegov pristup ulaganju.

- Bio sam na tehnološkoj konferenciji u Vegasu i čuo sam velikog Džefa Bezosa kako kaže "Ako ulažete u stvari, to će promeniti živote ljudi, sigurno ćete dobiti lep povraćaj" - prisetio se O'Nil, govoreći na CNBC-om skupu Hadley Gamble u Abu Dabiju.

- Nikad ne razmišljaj o monetarnom aspektu... To mi nije važno - dodao je.

Kako je dalje istakao, "u osnovi se sve zasniva na jednom principu — verovanju, na tome da li verujete u proizvod, da li će to promeniti živote ljudi; za mene je to suština".

Otkako se 2011. povukao iz svoje 19-godišnje košarkaške karijere, O'Nil (50) je doživeo uspeh i mimo terena. Negde još na samom početku je ulagao u Gugl i od tada je akumulirao raznovrstan portfolio, uključujući investicije u Eplu, posedovanje 17 objekata franšize Auntie Anne'szatim 40 teretana i više od stotinu restorana Five Guys.

O'Nil je takođe osnovao i sopstveni lanac brze hrane Big Chicken.

Ipak, uprkos ogromnom uspehu i statusu koji uživa u društvu, Amerikanac priznaje da je svestan da ne može da se takmiči s Bezosom na polju ulaganja, te da je njegova grupa bila vrlo zainteresovana da da ponudu za vlasništvo u Finiks Sansu, ali ga je Bezos "preplašio"...

Osnivač Amazona je, svakako, za mnoge krupna riba u moru, i ujedno jedan od nekoliko milijardera koji navodno razmatraju davanje ponude za vlasnički udeo u pomenutom košarkaškom klubu iz Arizone.

Franšiza Sansa trenutno vredi 1,8 milijardi dolara i mogla bi da se proda za najmanje 2,5 milijardi dolara, prema izveštaju Forbsa. Na pitanje o tome koji investicioni projekti ga zanimaju, O'Nil je priznao da svaki dan dobija "mnogo stvari na svom stolu".

- Svi žele deo tebe… I većinu toga mi odbijamo - rekao je. Međutim, O'Nil je dodao da odluka o "pumpanju" sredstava obično prolazi onda kada većina njegove grupe da "zeleno svetlo" za ideju.

- Prvo idite na panel. Ako dođe do panela i četvorici od petoro ljudi se to dopadne, mi to uradimo - rekao je on, ponovo ističući da ne dozvoljava da monetarni aspekt stvari pomuti njegove odluke.

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>