• 5

Slavica vozi šleper i obožava svoj posao: Po ledu, snegu, čak i kad pukne guma - ona uživa

Zbog zdravstvenih problema napustila je svoj posao i prekvalifikovala se za vozača kamiona

  • 5
Vozač kamiona

Foto: Pixabay

Slavica Janković (49) iz Hrvatske iza sebe je ostavila puteve Srbije, Bosne i Hercegovine, a stigla je čak da se odveze i do Engleske. Samohrana majka četrnaestogodišnje Milice pre šest godina morala je da napusti posao u mesari zbog zdravstvenih problema, a onda joj se otvorila prilika da započne svoj "posao iz snova".

I ne, nije reč o ženstvenom poslu, ili kancelariji koja zahteva lepo odelo i frizuru, štaviše, Slavica češće mora da zavuče rukave, popravi nešto, misli u trenutku i bude spremna na sve, jer ona je profesionalni vozač kamiona.

- Kada sam bila dete, znala sam da stanem sa biciklom i gledam kako kamioni prolaze sve dok se ne izgube na horizontu. U konkurenciji od 70 kandidata upala sam među pet kandidata kojima će EU pokriti troškove prekvalifikacije i tako je sve počelo - priča Slavica za  Večernji.hr.

Naime, ona je već od ranije bila upoznata sa manjim kamionima, kako je životu radila svašta pa tako i godinama vozila kombi s robom koju je potom prodavala.

Odlazak u Englesku

Nakon prekvalifikacije otišla je u Englesku, gde joj živi i sestra, a ubrzo je položila za dozvolu da vozi po njihovim putevima. Zatim je usledio prvi posao koji je bio odlično plaćen, međutim, kako njena ćerka nije mogla da se privikne na novi način života, a i zbog bolesti roditelja, odlučila je da se vrati u Hrvatsku.

Međutim, njena ljubav prema kamionima nije tek tako mogla da bude zaboravljena, pa je i posao kod kuće zamenila onim za volanom.

- Mogu reći da se nisam pokajala i da radim posao koji volim. Radim za puno manje novca, ali je ćerka srećna i zadovoljna, a i bliže sam ocu koji je bolestan. Ja jednostavno uživam dok vozim i ništa mi nije teško. Radi ćerke i bolesnog oca zamolila sam samo vlasnika firme da vozim ture na kojima ne moram da prespavam kako bih do uveče mogla da se vratim kući. Izlaze mi maksimalno u susret, na čemu sam im zahvalna i to mi mnogo znači - ističe Slavica Janković.

Ipak, slagala bi kada ne bi rekla da iza volana šlepera od 17 metara i pod teretom od 40 tona, ne postoji stres. Kako priča, najteže joj pada čekanje na granicama, koje je uobičajeno i protiv kojeg se ne može.

Priseća se i kada joj je tokom noći pukla guma, ali i vožnje po snegu i ledu. Takođe, upozorava i na nesavesne vozače. Kako je ispričala za Večernji list, znala je da bude toliko umorna, da je imala osećaj tokom tuširanja da joj se cela kada ljulja.

Slavica je prijavljena za najboljeg radnika za ovu godinu, a u konkurenciji od 780 prijavljenih, ušla je u top deset kandidata.

Video: Kako zaista izgleda rad na popularnim kruzerima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obozavateljka

    10. novembar 2022 | 10:38

    Pozdrav za ovu hrabru zenu. Moram da naglasim da moja komsinica Divna,devojka koja nema ni 30godina,vec desetak godina u porodicnoj firmi vozi kamione,slepere i bagere! Lepa,dobra,vredna i odgovorna,takva je ova devojka.

  • Ala

    10. novembar 2022 | 10:23

    Ova laže za medalju😀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>