• 0
 ≫ 

Rejčel je sa 36 godina zaradila dovoljno za penziju: Pratila je pravilo od "4 posto"

 ≫ 

Sve ono što joj je omogućilo da dođe do ovog cilja, deli sa prijateljima, ali i pratiocima na TikToku kako bi i oni mogli da postignu finansijsku slobodu kakvu i sama ima

  • 0

Rejčel Kovert (37) iz Masačusetsa kaje se što mnogo ranije nije donela odluku koja joj je promenila život u potpunosti. Kako navodi, volela bi da je ranije promenila karijeru i radila nešto manje stresno, ili pak pokrenula svoj biznis.

Ipak, njeno iskustvo govori da nikada nije kasno, pa tako danas može da se nazove "digitalnim nomadom", koji putuje gde god poželi i kada god poželi, nakon što se "penzionisala" u svojim tridesetim godinama.

Sada, sve ono što joj je omogućilo da dođe do ovog cilja, deli sa prijateljima, ali i pratiocima na TikToku kako bi i oni mogli da postignu finansijsku slobodu kakvu i sama ima.

da ako možete da živite od 4 procenta svoje ukupne neto vrednosti a vaš novac se ulaže u berzu imaćete dovoljno sredstava da doživite oko 30 godina života u preko 95 posto slučajeva najvažnija stvar za sada je koliki su vaši troškovi života po godini kada znate taj broj, možete ga pomnožiti puta 25 i to će dati vi ono što se zove vaš vatrogasni broj vaša finansijska nezavisnost broj prevremenog penzionisanja

Pravilo od 4 procenta

Kako je ispričala, dok je odrastala, njeni roditelji su bili jako štedljivi - živeli su u staroj kući, vozili automobil dok se ne bi raspao i obavezno su jeli kod kuće piše Jutarnji.hr.

Diplomirala je 2007. godine modni dizajn, ali se često mučila sa zaposlenjem usled ekonomskih oscilacija na tržištu. I dok joj je mali priliv prihoda bio dovoljan da preživi, znala je da mora da se pokrene ako želi da zarađuje više.

Nakon što joj je dijagnostikovan reumatoidni artritis, shvatila je da je vreme najdragocenija vrednost koju poseduje, te je odlučila da investira novac sledeći pravilo od četiri posto.

@rachel_talksmoney How much money do you need to retire? Let me explain how you can figure it out! #earlyretirementsquad #financialindependenceretireearly #financialfreedom #wealthjourney #racheltalksmoney ♬ Sunroof - Nicky Youre & dazy

- Ako možete da živite od 4 odsto svoje ukupne neto vrednosti i ulažete novac na tržište, možete da proživite oko 30 godina svog života. Najvažnija stvar je koliki su vaši troškovi života po godini, kada znate taj broj, možete ga pomnožiti sa 25 i to će dati ono što se zove vaš 'sigurni broj' za vašu finansijsku nezavisnost i prevremeno penzionisanje - priča Rejčel.

Sada radi 75 odsto "regularne" radne nedelje, ali kaže da bi volela da je nezavisnost stekla ranije.

- Volela bih da sam promenila karijeru ranije i radila nešto manje stresno ili pre pokrenula svoj biznis. Sada u svom poslu toliko uživam da ga ne smatram teretom. Shvatila sam da nije poenta u tome da nikad više ne radim, već da nađem posao s kojim ću biti srećna i koji će mi pružiti mogućnost da rastem, kao i fleksibilnost - priča.

- Predugo sam zaglavila jer sam strahovala od velike promene i čekala sam dok nisam imala dovoljno novca. Penzionisanje nije više moj cilj, poenta je pronalazak finansijske stabilnosti i fleksibilnosti.

Trošite novac da biste zaradili

@rachel_talksmoney Replying to @heidivanderlee money mindset plays a huge role in your financial success! #firejourney #investing101 #financialliteracy #introtoinvesting #financialindependenceretireearly #financialfreedom #financialindependence #financialeducation #financialfreedomforwomen #moneycoach #moneycoachforwomen #earlyretirement #earlyretirementsquad #investearlyandoften ♬ original sound - Rachel Covert | Money Coach

Rejčel veruje  da je sve u pozitivnom načinu razmišljanja.

- Ako verujete da se možete obogatiti čitanjem knjiga ili da upoznate način na koji bogati razmišljaju, to je dostižno. Ali samo ako veruješ da to možeš. Morate razumeti svoje ciljeve i zašto radite da ih ostvarite, jer ako nemate čvrst put, nećete stići do cilja. Takođe, treba imati malo strpljenja, ovo je za mene bilo putovanje dugo 14 godina, a malo sam više zapela u posljednjih sedam.

- Svaka nedelja u kojoj ste odložili početak svoje finansijske slobode, znači godine dodatnog rada pre penzionisanja - dodaje.

Ona veruje da treba ulagati novac na više polja kako bi se profit udvostručio.

- To je riskantna igra, ali ulaganje malih iznosa tokom dugog razdoblja može vam pomoći da povećate prihod za budućnost. Ne morate biti Voren Bafet da biste bili uspešan ulagač. Odličan početak je ulaganje u stvari poput jeftinog indeksnog fonda - pojašnjava Rejčel.

Kako navodi, najjednostavniji pristup često je i najbolji kada je u pitanju ulaganje.

- Do danas još uvek ulažem u jeftine indeksne fondove i taj je pristup i dalje najzdravija i najpouzdanija strategija za izgradnju bogatstva i za prosečnu osobu za bogate.

Video: Jasmina Stojanović: Kako sporo živeti i raditi u ovom današnjem brzom vremenu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>