• 1

Presedan u Evropi: Španci prvi uvode zakon o odsustvu s posla zbog menstruacije

Međutim, postoje "rezervisani stavovi" u određenim krugovima, da bi ova norma mogla da odvrati poslodavce od ideje da zapošljavaju žene

  • 1
čašica za menstruaciju Foto: Shutterstock

Španski poslanici su prošle nedelje usvojili novi zakon, kojim se predviđa odsustvo sa posla tokom menstruacije, za one žene koje pate od bolnih menstruacija.

Takođe, ovaj zakon predviđa snažniji pristup abortusu u javnim bolnicama.

Dokument su usvojili poslanici u Donjem domu španskog parlamenta u prvom čitanju, sa 190 glasova za, 154 protiv i 5 uzdržanih. Sada se čeka Senat.

Inače, ova norma je već bila ranije najavljena, a podrazumeva tri dana menstrualnog odsustva mesečno.

Aktuelni zakon je prvi tog tipa u Evropi i deo je šireg plana o uvođenju promena vezanih za reproduktivno zdravlje, tako da će osim navedenog, postojati i ova pravila: PDV na sanitarne proizvode se ukida, a obezbediće se javni fond za hormonske kontraceptive pilule i pilule "za dan posle".

- Priznajemo menstruaciju kao deo prava na zdravlje i borimo se protiv stigme i ćutanja - rekla je španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero.

Ovim činom, Španija ne samo da postaje prva zemlja u Evropi, već i jedna od retkih u svetu, koja će pomenutu meru integrisati u svoje zakonodavstvo, po ugledu na Japan, Indoneziju ili Zambiju.

Međutim, postoje "rezervisani stavovi" u određenim krugovima, posebno unutar sindikata UGT, jednog od dva najveća u zemlji, zbog činjenice da bi poslodavci, koji žele da izbegnu ova odsustva, mogli da "prikoče" pri zapošljavanju žena.

Video: Jedna žena na godišnjem nivou izdvoji do 2.000 evra za higijenske proizvode za menstrualni ciklus

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    27. decembar 2022 | 10:53

    Hvala Bogu da se neko setio i da olaksa bar malo zenama ovaj preteski zivot za njih.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>