• 0
 ≫ 

Možda vas posmatraju dok radite od kuće: 80 odsto poslodavaca koristi softver za špijuniranje

 ≫ 

Skoro 60 odsto zaposlenih u IT sektoru reklo je da bi odbilo posao ukoliko bi njihov rad bio "posmatran"

  • 0
kompjuter, kucanje po tastaturi Foto: Unsplash

Prema jednom istraživanju, 78 odsto poslodavaca koristi softver za špijuniranje zaposlenih piše Enterprenuer. I istraživanje, ali i zdrava logika, pokazuju da ovakva praksa više škodi, nego što čini dobro za posao.

Naime, rad od kuće, koji je tu da ostane, ohrabrio je poslodavce da razviju tehnologiju za nadzor.  I 83 odsto poslodavaca zna da je to etički upitno. Ali ipak to rade.

Mnoge kompanije imaju dobra opravdanja za specifične prakse praćenja bezbednosti i usklađenosti, ali ne bi trebalo da stvarni cilj nadzora kriju iza sprečavanja kršenja podataka.

Naime, lideri su zabrinuti za produktivnost svojih radnika, a 85 odsto njih krivi hibridni režim rada, iako 87 odsto zaposlenih smatra da je produktivnije dok radi od kuće.

Kako izgleda nadzor? Da ne kažemo "špijuniranje radnika"?

Na primer, ovi softveri beleže skrinšotove tokom radnog vremena, prate logovanje i kliktanje, analiziraju učestalost i dužinu poruka i prate korišćenja veb stranica.

Sve u cilju merenja, zaštite i (menadžeri se nadaju) povećanja produktivnosti radnika.

Kako navodi sajt, nijedan od ovih "upada" ne meri stvarnu produktivnost, kao što su rezultati, kvalitet rada ili postizanje cilja.

Čak 43 odsto radnika na daljinu oseća da nadzor poslodavca narušava njihovo poverenje, 59 odsto oseća aniksioznost, 26 odsto ozlojeđenost i 28 odsto smatra da nisu dovoljno cenjeni.

Zaposleni koji se prate od strane poslodavca imaju skoro dva puta veću šansu da lažiraju rad i  u proseku provode više od sat vremena na mreži svaki dan, samo da bi ih kolege i menadžeri videli.

Skoro 60 odsto zaposlenih u IT sektoru reklo je da bi odbilo posao ukoliko bi njihov rad bio "posmatran".

Video: Lela Saković: Da li je u Srbiji moguća komunikacija bez stresa i šta da radimo kad se firma proda?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>