• 0

"Zaposleni imaju pravo da rade za rivala": Jedna zemlja na putu da ukine klauzulu o konkurentnosti

Lina Kan ističe da mogućnost promene posla predstavlja "suštinu ekonomske slobode i konkurentne, napredne ekonomije"

  • 0
Rukovanje, muška i ženska ruka Foto: Shutterstock

Američke vlasti nastoje da stave van zakona sporazume koji omogućavaju kompanijama da ograniče mogućnost odlaska zaposlenih na posao kod konkurenata prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Federalna trgovinska komisija (FTC) saopštila je da je klauzula o zabrani konkurencije "izrabljivačka" i da nepravedno ograničava mogućnosti oko 30 miliona Amerikanaca.

Američka privredna komora, jedan od najmoćnijih poslovnih lobija, nazvala je taj predlog "očigledno nezakonitim".

- Od osnivanja agencije pre više od 100 godina, Kongres nikada nije delegirao FTC ništa blisko ovlašćenjima koja bi joj bila potrebna da proglasi takvo pravilo konkurencije - istakao je Šon Heder, viši predsednik organizacije.

- Komora je uverena da ova nezakonita radnja neće opstati - dodaje.

S druge strane, FTC procenjuje da ova klauzula utiče na otprilike jednog od pet radnika. Iako se ova praksa dugo vezivala za poslovne rukovodioce i visokotehnološke radnike, agencija kaže da je klauzula postala praksa i u drugim poslovnim oblastima, odnosno da utiče i na radnike u skladištima i frizerskim salonima.

Lina Kan, koja vodi agenciju, istakla je u četvrtak da mogućnost promene posla predstavlja "suštinu ekonomske slobode i konkurentne, napredne ekonomije".

Najava planova za donošenje pravila dolazi dan nakon što je FTC najavio pravne postupke protiv nekoliko kompanija koje su primorale radnike da potpišu ugovore o nekonkurentnosti, uključujući i obezbeđenje.

Zvaničnici su procenili da bi, ako bi pravilo stupilo na snagu, radnici kolektivno primali skoro 300 milijardi dolara više godišnje.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>