• 4

Koliko budući uspeh dece zavisi od roditelja? 70 različitih ljudi, a jedno pravilo: U čemu je trik?

Postoje 3 stuba tzv. "roditeljstva sa poštovanjem", koje, kao stil vaspitavanja, sve više dobija na značaju danas

  • 4
Porodica

Foto: Shutterstock

Neki roditelji veruju u strogo vaspitanje, dok su drugi popustljivi. Mnogi se pitaju kako pronaći pravi balans, a istina je, kao i uvek, negde između.

Za potrebe pisanja svoje knjige "Raising an Entrepreneur", Margot Machol Bisnow je intervjuisala 70 roditelja koji su odgajali veoma uspešnu decu, tj. "napravili" od njih uspešne ljude.

Ključno pitanje je bilo kako im pomoći da ostvare svoje snove. Bila je to izuzetno raznolika grupa — različitih rasa, religija, prihoda, strukture porodice i obrazovanja.

Ali, dok je razgovarala sa svakim od tih roditelja, Margot je otkrila jednu zajedničku nit: "roditeljstvo sa poštovanjem". Ono se ponekad naziva i "mudro roditeljstvo", a uključuje postavljanje standarda i strogih pravila, ali uz poštovanje izbora dece.

Na primer, ova metoda podrazumeva da deca troše samo novac koji zaradite, ali da zauzvrat - sami izaberu svoje aktivnosti posle škole, piše CNBC.

- Kada govorim ljudima o prednostima roditeljstva sa poštovanjem, oni smatraju da je to iznenađujuće i kontraintuitivno. Zašto bi bilo koji roditelj dozvolio malom detetu da samo bira? Mnogo je lakše uskočiti pre nego što vaše dete uradi nešto što zvuči kao loša ideja. Ali, roditelji sa poštovanjem cene individualnost i ne pokušavaju da diktiraju u kojoj meri su njihova deca radoznala ili kako se izražavaju - kaže ova autorka.

Za razliku od popularnih stilova roditeljstva kao što su "permisivni", gde se preterano izbegava sukob, ili "autoritarni", gde je komunikacija jednosmerna uz vrlo malo razmatranja dečjih emocionalnih potreba, roditeljstvo sa poštovanjem podrazumeva da se deca vide kao nezavisna, racionalna bića.

posao, kanc

Foto: shutterstock.com

3 stuba roditeljstva sa poštovanjem

Struktura

Pustite decu da sama biraju, sve dok su očekivanja ispunjena. Vodite ih kroz to kako stvari mogu da se urade bolje. Očekujte da rade stvari, čak i kada je teško. Tomas Vu je odrastao sa strogim pravilima i uz puno strukture, ali roditelji su mu dali potpunu slobodu da sledi svoje ciljeve. "Očekivalo se da dobijem petice u školi. Nije bilo lako, ali sve dok sam to ispunjavao, mama mi je dozvoljavala da igram video-igrice koje sam želeo", kaže on.

Podrška

Dajte deci pravo na sopstveno gledište. Poštujte njihovu privatnost. Ne pravite stalne "korekcije" u njihovim postupcima ili govoru. Recimo, D.A. Wallach je uspešan tehnološki investitor. Jedna od njegovih ranih investicija bila je Spotify. Kada je imao osam godina, zainteresovao se za ulaganje, pa mu je mama dala nešto novca i otvorila mu račun. Proveo je sate istražujući kompanije. Njegova mama je dala svoje mišljenje, ali on je morao da odluči gde da investira. Izgubio je većinu novca u roku od šest godina, ali mu je mama rekla da je gubitak deo procesa učenja.

Toplina

Stavite deci do znanja da vam se mogu obratiti za pomoć. Provedite kvalitetno vreme sa njima. Zajedno se uključite u saosećajne aktivnosti. Breegan Jane je dizajnerka enterijera, voditeljka, filantrop i član odbora Single Moms Planet. Roditelji su je naučili o saosećanju i pokazali joj kako da se nosi sa nedaćama, sa otpornošću i kreativnošću.

- Imala sam 11 godina kada smo prvi put otišli ​​da pomažemo drugima. Davali smo odeću ljudima u meksičkom gradu gde čiste vode nije bilo u izobilju - rekla je i dodala kako je bila "šokirana takvom slikom siromaštva".

Video: Šta čini dobrog menadžera u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ohman

    15. januar 2023 | 20:36

    Nista od dece otkako se drzava umesala u porodicu.

  • Mihajlo

    16. januar 2023 | 08:53

    Pre svega sta znaci uspeh za nekoga? Nije svima uspeh kada zarade gomilu novca. Uspeh je kada ostvaris svoje ciljeve, kakvi god bili.

  • Перагеније

    15. januar 2023 | 22:15

    Хехе, англосексонски савети - да настане уображени полусвет.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>