• 0
 ≫ 

Šefu Epla smanjena plata: Posle kritika primaće 40 odsto manje

 ≫ 

Tim Kuk je imenovan za izvršnog direktora Epla u avgustu 2011, samo nekoliko nedelja pre smrti suosnivača Stiva Džobsa

  • 0
Tim Cook, Tim Kuk -  Apple CEO

Foto: Tanjug/AP

Epl će smanjiti godišnju platu generalnog direktora Tima Kuka za više od 40 odsto, navodi se u dokumentu kompanije koji je objavila američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC).

Tehnološki gigant kaže da je Kuk zatražio smanjenje nakon kritika akcionara, preneo je danas Bi Bi Si (BBC). Odbor za kompenzaciju kompanije dodelio je Kuku ukupnu "ciljnu nadoknadu" od 49 miliona dolara za 2023. godinu.

Međutim, prošle godine, njegova ukupna zarada iznosila je 99,4 miliona dolara, uključujući platu od tri miliona dolara, oko 83 miliona dolara u akcijama i 13,4 miliona dolara u drugim nagradama.

Ta cifra je uključivala 630.600 dolara troškova ličnog obezbeđenja i 712.500 dolara za korišćenje privatnog aviona, što je izazvalo kritike Institucionalne službe za akcionare (ISS).

Najveća razlika u odnosu na Kukov platni paket je način na koji će mu biti dodeljene akcije u firmi. Kompanija mu je 2022. dodelila akcije od 75 miliona dolara, od kojih je polovina zasnovana na tome kako je Epl poslovao na berzi.

Za ovu godinu njegov cilj za nagradu za akcije smanjen je na 40 miliona dolara, pri čemu tri četvrtine toga zavise od učinka akcija. Prošle godine vodeća savetodavna grupa za investitore pozvala je akcionare Epl-a da glasaju protiv platnog paketa Kuka.

U pismu investitorima, Institucionalna služba za akcionare saopštila je da postoji "značajna zabrinutost" oko "dizajna i veličine" paketa. ISS je saopštio da je Kukova plata 1.447 puta veća od plate prosečnog zaposlenog u Eplu.

Tim Kuk je imenovan za izvršnog direktora Epla u avgustu 2011, samo nekoliko nedelja pre smrti suosnivača Stiva Džobsa. Prošle godine su akcije proizvođača Ajfona naglo pale zbog problema u lancu snabdevanja i globalnog ekonomskog usporavanja.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari