• 2

Ovaj moćni evropski grad nam je relativno blizu, a upravo traži 55.000 radnika svih profila

Istraživački institut Makam Research je ispitao 925 bečkih preduzeća, koja zapošljavaju 80.000 ljudi

 • 2
radnici, beč

Foto: Mika Baumeister

Novo istraživanje Privredne komore Beča je potvrdilo da postoji veliki deficit kada je u pitanju kvalifikovana radna snaga.

To, svakako, nije novost, ali se problem produbljuje.

Samo bečkim preduzećima će u narednih tri do pet godina biti potrebno 55.000 kvalifikovanih radnika. Rezultat analize potrebnih obrazovnih kadrova je pokazao da potražnja obuhvata sve obrazovne kadrove: od zanatlija, preko viših škola, do tehničkih i drugih fakulteta.

Istraživački institut Makam Research je ispitao 925 bečkih preduzeća, koja zapošljavaju 80.000 ljudi. Skoro jedna petina potrebnih kvalifikovanih radnika se odnosi na - zanat.

Istovremeno su, na prelazu u novu godinu, bečka preduzeća zaposlila 20 odsto više praktikanata u odnosu na prethodnu godinu. Potražnja za diplomcima tehničkih viših i visokih škola, kao i univerziteta ostaje velika.

Više od jedne trećine bečkih preduzeća će u narednom periodu tražiti tehnički obrazovane kadrove, pre svega tehničare i IT

stručnjake. U odnosu na prethodne godine značajno je veća potražnja za maturantima komercijalnih i srednjih škola.

Sa stanovišta preduzeća, ono što bi unapredilo obrazovanje jesu praktična nastava u toku školovanja, bolja saradnja sa privredom i poslovna orijentacija kao predmet u srednjim školama.

Jedna četvrtina ispitanih preduzeća je proširila obuku zaposlenih tokom trajanja pandemije, a četiri od deset IT kompanija planira da dodatno prošire obuku zaposlenih u narednih tri do pet godina.

- Potraga za kvalifikovanim radnicima je jedan od najvećih izazova za privredu. Potražnja je još više porasla. Glavni cilj je da se preduzmu mere koje će brzo i dugoročno rešiti nedostatak kvalifikovane radne snage - izjavio je Walter Ruk, predsednik Privredne komore Beča.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Blok27

  2. februar 2023 | 19:05

  Vidis i kod njih ima ovih grafita po zgradama..

 • лењин

  2. februar 2023 | 22:48

  ће га заобиђем у великом луку да ме случајно небо понудили САС посао

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>