• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

San za svakog zaposlenog ili zamka: Zašto neograničen odmor nije tako dobra opcija?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo oko 6% poslodavaca nudi neograničeno slobodno vreme

  • 0
španija, odmor Foto: Shutterstock

Majkrosoft, Adobi, Netfliks i Goldman Saks samo su neke od kompanija koje prelaze sa fiksnog plaćenog slobodnog vremena na neograničeni odmor.

Iako ova opcija zvuči san svakog zaposlenog, da li je zaista? Za početak, trebalo bi da razumemo zašto se pojedine kompanije odlučuju na ovakav potez prenosi Bloomberg.

Naime, studija iz 2022. godine otkrila je da su nakon pandemije recenzije zaposlenih u kojima se pominje politika neograničenog ličnog slobodnog vremena (PTO) porasle za 75% i bile su pretežno pozitivne.

Takođe, ovo je i jedan vid borbe kompanija protiv izgaranja na poslu, kao i značajna ušteda novca, s obzirom da ne moraju da isplaćuju zaposlene na odmoru kao što su to činili prema tradicionalnim politikama.

Ali, koje su onda mane za poslodavce? Kako piše Bloomberg i neograničen odmor može imati svoju lošu stranu. Naime, kao što preteran rad može dovesti do izgaranja, tako je i sa preteranim odmaranjem.

Takođe, neki zaposleni su manje odgovorni od drugih, pa mogu zloupotrebljavati "neograničeno slobodno vreme". Isto tako, bez ograničenja, može doći do preklapanja odmora što dalje dovodi do kašnjenja u obavljanju zadataka.

Kako zaposleni reaguju na PTO?

Politika ne funkcioniše sa zaposlenima koji rade po satu i može dovesti do nejednakosti i nedoslednosti jer zavisi od odobrenja menadžera.

Pored toga, istraživanja sugerišu da zaposleni često na kraju uzimaju manje slobodnog vremena u skladu sa neograničenim politikama od tradicionalnih iz straha od prekoračenja ili gubitka prednosti u odnosu na one koji ostaju u kancelariji.

To je posebno tačno u visoko konkurentnim industrijama kao što je investiciono bankarstvo. Neki ljudi se žale da politike eliminišu smernice o tome koliko bi zaposleni zaista trebalo da uzmu odmor.

Pakovanje kofera Foto: pexels.com

Koliko često zaposleni uzimaju odmor?

Istraživanje američkog Biroa za statistiku rada iz 2021. pokazalo je da američki radnici u privatnom sektoru dobijaju u proseku 11 dana plaćenog odmora nakon jedne godine radnog staža, plus u proseku sedam plaćenih dana bolovanja.

Istraživanje konsultanta za ljudske resurse iz 2022. godine pokazalo je da američki radnici sa neograničenim danima i oni sa fiksnim iznosom na kraju uzimaju približno isti iznos godišnje - 11 ili 12 dana.

To je značajna razlika u odnosu na rezultate iz 2018. godine, prema kojima je onima sa neograničenim PTO trebalo 13 dana, dok je onima sa tradicionalnim planovima trebalo 15. 

Kako bi se suprotstavili riziku od slabljenja ravnoteže između poslovnog i privatnog života, neki poslodavci koji nude neograničeni PTO postavili su minimalni uslov za uzimanje dve nedelje odmora svake godine.

Do sada je neograničeno slobodno vreme još uvek relativno retko. Samo oko 6% poslodavaca ga nudi, prema anketi o beneficijama zaposlenih iz 2022. koju je sprovelo Društvo za upravljanje ljudskim resursima.

Ipak, to je najpopularnija novi benefit među američkim radnicima, sa 72% za, prema izveštaju MetLife-a za 2019.

Video: Napustio sopstvenu firmu da bi spasao sebe

(Telegraf Bizni)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>