• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 razloga zbog kojih je edukacija uvek potrebna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Edukacija nam daje širinu i mogućnost da prepoznamo nove stvari

  • 0
Nevena Stanisavljević, Edukacija, Mentorstvo, Biznis kolumna Ilustracija: Telegraf/Privatna arhiva/Shutterstock

Širi naše vidike

U vreme ubrzanih promena važne stvari su “videti”, “prepoznati”, “uočiti” da se nešto dešava i shvatiti da li ćemo taj pravac prigrliti ili preskočiti. Ukoliko nemamo široke vidike, jedno je sigurno, te promene nećemo anticipirati, a možda ćemo ih čak videti prekasno. Edukacija nam daje tu širinu, mogućnost da prepoznamo nove stvari, da ne ostanemo uskraćeni za širu sliku od koje može zavisiti naš budući (poslovni) opstanak.

Daje nam sigurnost

Čuvena je izjava – Znanje je moć. I jeste na svoj način. Možemo manje zavisiti od drugih ljudi, možemo sami zaključivati, kreirati, odlučivati, a možemo i bolje procenjivati da li je nečiji predlog ili savet adekvatan. Sve nas to čini autonomnijim u poslovnom svetu. Nije poznata količina edukacije koju trebamo imati da bismo postali sigurni, ali stalno učenje u kombinaciji sa iskustvom je, definitivno, formula koja pobeđuje.

Omogućava prelazak na sledeći nivo

Za mnoge bi taj sledeći nivo bio uspešniji, ali može biti i drugačiji, zabavniji ili kreativniji. Učenje nam dvostruko može pomoći da tamo stignemo, da taj nivo zaslužimo ili kreiramo. Znanje utiče na način na koji radite, način na koji radite na rezultate, a rezultati dalje na nivo na kojem se nalazite. Edukacije koje ćemo pohađati da bismo stigli tamo biramo sami – formalne i neformalne edukacije, usko-stručno ili široko poslovno, ili pak učenje kroz networking, mentoring ili literaturu.

Kreativniji smo i spremniji za promene

Celoživotno učenje utiče da budemo kreativniji, fleksibilniji i spremniji na promene. Ovo možemo iskoristiti tako što ćemo dodati vrednost na postojećem poslu, napredovati ili osmisliti sledeći korak u karijeri. Projekti koje ćemo raditi možemo učiniti inovativnijim, a samim tim uticati i na tim u kojem ćemo se obreti. Zato je znanje je jedan od važnijih faktora koji mapira kretanje kroz naš karijerni put. Možemo to napraviti sami ili pustiti da neko drugi upravlja našom karijerom.

Rast u jednoj oblasti se preliva na ostale

Dugo se govorilo o znanju kao hrani za dušu. Da li je onda edukacija put ukoliko želimo da naša duša bude nahranjena? Možda da. Kada učimo, rastemo. U kojoj god oblasti da se ovo učenje dešava, prenosi se na celo naše biće. Jer smo neodvojivi, poslovno i privatno naučeno služi istom cilju – našem rastu, boljitku, lakšem životu. Treba pažljivo birati šta učimo jer će se to odražavati na naš ceo život. Dobro razmislite gde želite da budete i ko želite da budete, a onda odaberite svoju sledeću edukaciju. Srećno!

(Autor: Nevena Stanisavljević, programski direktor, SAM Akademija i CEO, HR World)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>