• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Švedska kompanija sa Srpkinjom na čelu: Mina je jedna od direktorki najpoznatijeg sajta za praćenje letova

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Flajtradar24 osnovan je 2012. godine kao samostalna kompanija

  • 0

Najveći servis za praćenje letova Flajtradar24 osnovan je u Švedskoj 2008. godine, a malo ko zna da je jedan od prvih zaposlenih bio čovek sa naših prostora piše tangosix.

Kako osnivač kompanije, Mikael Robertson, priča za TangoSix, izvorna ideja za sajt bila je potpuno drugačija, te nije ni bilo u planu da preraste u servis koji danas broji preko četiri miliona jedinstvenih korisnika dnevno.

- Flygradar (Flightradar na švedskom jeziku) pokrenut je krajem 2008. godine kao SEO projekat koji je trebalo da posluži za slanje linkova prema glavnom sajtu za upoređivanje cena karata Flygresor.se. Međutim, ubrzo smo videli veliko interesovanje za praćenjem letova van Švedske, promenili smo ime iz Flygradar u Flightradar24 i počeli smo da gradimo mrežu risivera u Evropi - priča Robertson.

- Nakon poznatog dešavanja sa oblakom vulkanskog pepela sa Islanda 2010. godine, shvatili smo da servis za praćenje letova može zapravo biti veći nego sajt za upoređivanje cena avio-karata i počeli smo da se fokusiramo na Flightradar24, gradeći mrežu i van Evrope. Flightradar24 postao je zasebna kompanija 2012. godine a druge sajtove o putovanju i turizmo koje smo imali prodali smo. Na ovaj način se moje opšte interesovanje za putovanja preorijentisalo više ka avijaciji - dodaje.

Te 2012. godine bilo je sedmorica zaposlenih u Štokholmu i jedan u Beogradu, koji je i dalje u kompaniji.

Međutim, on nije jedini Srbin u kompaniji, a da li treba da istaknemo kolika je čast da se vaše ime nađe među 125 najuspešnijih poslovnih žena u Švedskoj, a da ste poreklom iz Beograda?

Upravo to je priča Mine Bostrom Nakićenović, koja je u kompaniji Flightradar24 na poziciji direktorke tehničkog dela (CTO).

- Rođena sam i odrasla u Beogradu. Išla sam u Matematičku gimnaziju, a studije sam završila na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odsek Računarska tehnika i informatika. Na istom fakultetu sam i magistrirala. U Beogradu sam živela do 2001. godine, do kada sam radila u Mobtelu. Preselila sam se 2001. u Štokholm, Švedsku, gde i sada živim i gde sam tada dobila posao programera u jednoj "e-commerce" kompaniji - započinje svoju priču Mina.

CTO, odnosno "Chief Technical Officer" u Flajtradaru predstavlja najveću menadžment poziciju koja je zadužena za strateške i operativne odluke iz tehničkog domena, navodi sajt Tangosix.

- Tokom svog dugogodišnjeg radnog iskustva videla sam puno kompanija koje su početno dobro krenule i etablirale se dobro na tržištu pošto su imale inicijalno dobar ideju ili proizvod, dobar "core value proposition". Ali kada su napravile planove za dalji rast, donele su mnogo pogrešnih poslovnih odluka i strategija za dalji razvoj proizvoda, pogrešne tehničke odluke, pogrešno postavile organizacionu strukturu tako da je sve rezultovalo u ogromnim troškovima koji su prerasli zaradu pa su se našle u gubicima.

- Samim tim takve kompanije gube na toj brzini, takozvani "business agility", i sve im je teže i teže da prate tržište. Zato sam htela da nađem kompaniju koja je kako ja volim da kažem "etablirani startup", znači kompanija koja je već dokazala da im je proizvod dobar – "market fit". Kompanija koja je već profitabilna sama po sebi, a ne računa samo na pare od investitora, a koja je u fazi rasta. Tako da ja, mojim iskustvom i idejama, mogu da doprinesem da kompanija raste na pametan način, da ne izgubi na toj brzoj poslovnoj pokretljivosti, i da ne završi kao po upravno opisanom scenariju. Flajtradar 24, kao kompanija, baš odgovara onome što sam tražila - zaključuje Mina.

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>