• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve više bolovanja zbog sindroma sagorevanja na poslu: Ako je šef loš, radnik je bolestan

Vreme čitanja: oko 1 min.

39 posto poslodavaca i menadžera poslova smatra da će sindrom burnout u budućnosti igrati sve veću ulogu

  • 0
burnout

Foto: shutterstock

Burnout i psihička iscrpljenost igraju sve važniju ulogu u radnom svetu. Mnoga preduzeća sa zabrinutošću gledaju na sve više bolovanja uzrokovanih ovim sindromom. Sindrom burnouta ili kako se službeno naziva, sagorevanja na poslu, je u nemačkim preduzećima i javnim ustanovama sve veći problem.

Kako je jedna, nedavno objavljena studija pokazala, 39 posto poslodavaca i menadžera poslova smatra da će sindrom burnout u budućnosti igrati sve veću ulogu.

U ispitivanju zdravstvenog osiguranja Techniker Krankenkasse (TK) proizlazi da ček 70 posto ispitanih na vodećim pozicijama burnout za nekoliko godina vidi kao veliki problem u svom preduzeću ili ustanovi. – Uzastopne krize, prilagođavanje ne nove uslove na tržištu te izazovi digitalizacije su najčešći razlozi za burnout, kaže Karen Walkenhorst iz TK. 86 posto ispitanih smatra da je za sagorevanje na radnom mestu odgovorne i sve već količina obaveza koja padaju na leđa zaposlenih.

Dobra struktura poduzeća jača osećaj zajedništva

U porastu je već godinama broj bolovanja uzrokovanih burnoutom. U 2022. je u proseku 1,95 dana bolovanja prouzročeno burnoutom. 2012. je ta vrednost iznosila 1,45 dana.

Prema mišljenju TK jednostavne kratkoročne mere poput ponude kurseva joge na radnom mestu, za čim posežu neki poslodavci, neće rešiti problem. – Ono što nam je potrebno je poboljšanje komunikacije unutar preduzeća što kod zaposlenih povećava osećaj sigurnosti, kaže Walkenhorst iz TK.

Pritom važnu ulogu igra vodeće osoblje.

– Dobra struktura poduzeća jača osećaj zajedništva svih zaposlenih, drugim rečima: Loše vođstvo čini zaposlene bolesnima, kaže stručnjakinja za medicinu rada Walkenhorst.

(Telegraf Biznis)

Video: Doktorka otkriva kako da se borimo sa izgaranjem na poslu: Kompanija osmislila rešenje protiv stresa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>