• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li zdravstvo postaje "gig" ekonomija? Smene po principu tezge

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavna sestra zaposlena na Srednjem zapadu, u bolnicama Advocate Health u Viskonsinu i Ilinoisu, kaže da "nema garancije da će smena biti popunjena"

  • 2
Medicinska sestra, bolnica, bolnički krevet Foto: Shutterstock

Bolnice se, po svemu sudeći, pridružuju "gig" ekonomiji.

Ali, najpre da podsetimo šta je to "gig" ekonomija. Narodski rečeno, u pitanju je tezgarenje, odnosno to su radnici koji se zapošljavaju preko platforme, a i dalje nemaju radna prava i socijalnu zaštitu.

Osobe koje su angažovane preko platformi smatraju se "samozaposlenima", što znači da im poslodavac ne garantuje prava kao što su zasnivanje radnog odnosa, uplata doprinosa, bolovanje, trudničko, porodiljsko i roditeljsko odsustvo, pravo na sindikalno organizovanje, ograničeno radno vreme, zaštita i zdravlje na radu…

Otkud bolnice, tj. zdravstvo u ovoj korpi?

Kako piše WSJ, neki od najvećih bolničkih sistema u SAD, uključujući Providence i Advocate Health, koriste aplikacije slične tehnologiji za rezervisanje vožnje, kako bi privukli deficitarne medicinske sestre.

Aplikacija ShiftKey omogućava radnicima da licitiraju za smene. Druga, CareRev, pomaže bolnicama da prilagode platu u skladu sa zalihama, snižavajući stope za "popularne" radne smene i podižući ih kako bi privukli medicinske sestre da rade noću ili za vreme praznika.

Ove aplikacije pomažu da se radna baza bolnica proširi van internih granica - na druge lokalne medicinske sestre koje cene veoma fleksibilne rasporede rada.

Kako se navodi, uprkos nedavnim porastima zapošljavanja u bolnicama, slobodna radna mesta nastavljaju da opterećuju rad mnogih zdravstvenih ustanova.

Mnoge medicinske sestre su se penzionisale ili napustile posao nakon što im je pandemija znatno otežala posao. Druge su zamenile bolnice za poslove sa većom platom ili fleksibilnijim rasporedom.

Podaci govore da je zaposlenost medicinskih sestara vidno opala: između 2020. i 2021. godine, sektor je ostao bez više od 100.000 radnika, što je najveći pad u četiri decenije.

Jedna glavna sestra zaposlena na Srednjem zapadu, zadužena za bolnice Advocate Health u Viskonsinu i Ilinoisu, kaže da "nema garancije da će smena biti popunjena".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    19. april 2023 | 13:44

    Nase zdravstvo je u totalnoj banani

  • Mara

    19. april 2023 | 21:46

    Plati pa klati. Svi bi zdravstvo al za sitne pare kao da je to običan posao, e pa neće da može.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>