• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blumberg: 27 miliona zaposlenih u SAD koristi "lake droge", posebno u radu na daljinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaki šesti zaposleni koristi nedozvoljene supstance

  • 0
stres, posao, anksioznost

Foto: Shutterstock

Broj radno sposobnih Amerikanaca, starih između 25 i 54 godina, sa poremećajima upotrebe nedozvoljenih supstanci, porastao je za 23 odsto u odnosu na period pre korone.

Broj sada iznosi 27 miliona, navodi se u studiji ogranka američkih Federalnih rezervi u Atlanti iz maja 2022. godine.

Kako prenosi Blumberg, rezultati pomenutog istraživanja ukazuju na to da svaki šesti zaposleni koristi nedozvoljene supstance.

Kompanija koja pruže usluge za "oporavak od zavisnosti od droge", Sierra Tucson, u istraživanju od novembra 2021. navela je da je oko 20 odsto američkih radnika priznalo da koristi lake droge dok radi na daljinu, kao i da su bili pod njihovim uticajem tokom video-sastanaka vezanih za posao, navodi Blumberg.

Agencija dodaje da su programi lečenja klinika za bolesti zavisnosti preopterećeni usled pandemije, pre svega zbog povećanog broja hibridnih radnih aranžmana ili onih na daljinu, koji nude istovremeno tri stvari - stalne plate, blizinu droge i alkohola van vidokruga kolega i podsticaj za održavanje svakodnevne funkcionalnosti.

Kao rezultat toga, do tada neotkrivene navike povezane sa drogama su ''cvetale'' i tek sada izlaze na videlo, jer sve više kompanija zahteva od radnika da se vrate u kancelarije.

- Zaposleni misle da je to privremena faza, da će sve biti u redu čim se vrate na posao. Onda nas pozovu i kažu: ''Jesam li ja zavisnik? Ne može biti, to mi nikad nije bio problem'' - navodi direktor Centra za terapiju u Nju Džersiju, Indra Cidambi.

Kaže i da često viđa pacijente kako pokušavaju sami da se izleče, kako bi uspeli da rade.

- Tokom pandemije morali su da rade bez obzira da li se osećaju dobro ili ne, pa su uzimali sve tablete i supstance do kojih su mogli da dođu, kako bi sebi pomogli, a to je bila katastrofa'.

Cidambi dodaje da mali broj njenih pacijenata sebe doživljava kao zavisnike. "Postoji ogromno poricanje. Zbog godina u kompaniji i dobre reputacije njihove zavisnosti su bile potpuno neprimećene, sve dok im poslodavci nisu rekli da moraju da se vrate u kancelariju".

Prema rečima Indre Cidambi, trenutno je primetna povećana zloupotreba benzodiazepina na radnom mestu, koja prelazi u korišćenje drugih supstanci. "Sada uzimaju po par ksanaksa. Onda ne mogu da spavaju noću, pa tada uzimaju jestivu marihuanu, da spavaju. A onda je teško probuditi se za posao, pa neki uzimaju kokain samo da bi se, kako kažu, podigli''.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>