• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ide leto, šta će biti s "nedeljama rada od kuće" ove godine?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovi aranžmani imaju za cilj da obezbede slobodu kretanja, ali uz zadržavanje širih planova za povratak u kancelariju

  • 0
rad od kuće

Foto: Shutterstock

Stroža pravila o povratku u kancelariju obuzdala su slobodu koju su uživali mnogi službenici pre nego što su pozvani nazad za svoje stolove u kancelarijama. Jedno rešenje koje se pojavilo: hibridni raspored rada u kom će zaposleni tokom dve do četiri nedelje moći da uživaju u potpunom radu na daljinu.

Takozvane nedelje "rada sa bilo kog mesta" su još uvek relativno retke, kaže Rob Sadou, glavni izvršni direktor Scoop Technologies, ​​firme koja prati politiku rada na daljinu u preko 4.000 kompanija.

Ali nedavno je nekoliko velikih kompanija usvojilo ovu politiku, od vrhunskih kompanija za finansijske usluge kao što su American Express, Visa i Mastercard i tehnoloških giganata poput Alphabetovog Google-a do malih startap-ova, progresivnih poslodavaca poput Patagonije. Zaposleni obično imaju opciju da koriste te nedelje kada im je najpogodnije tokom cele godine, piše Bloomberg.

Neke kompanije koriste strukturiaaniji pristup: iako banka to nije učinila zvaničnom politikom, Citygroup je prošle godine dozvolio svojim zaposlenima da rade na daljinu poslednje dve nedelje avgusta i decembra. Neke organizacije, poput Freddie Mac-a, navode da se nedelje koriste neuzastopno.

- Anegdotski, kompanije za koje smo čuli da primenjuju "rad sa bilo kog mesta" često to rade istovremeno sa primenom povećanih zahteva za boravkom u kancelariji.

Ovi aranžmani imaju za cilj da obezbede slobodu kretanja, posebno u vreme velikih praznika i užurbane letnje sezone putovanja, ali uz zadržavanje širih planova za povratak u kancelariju.

A na tržištu rada koje je ostalo iznenađujuće tesno čak i kada su korporativni budžeti smanjeni, poslodavci vide ovakve radne nedelje kao isplativ način da privuku i zadrže svoje najbolje ljude.

- Za radnike sa roditeljima, porodicom i prijateljima u udaljenim regionima ili udaljenim zemljama, ovo bi moglo značiti ceo mesec zajedno - rekao je Prithviraj Choudhuri, profesor poslovne škole Harvarda koji proučava rad na daljinu. "Mislim da je to odlična ideja."

Naravno, prednost dolazi sa praktičnim problemima: zaposleni moraju da prilagode svoje radno vreme različitim vremenskim zonama. „Na neki način smo to izmislili“, rekla je ona, ističući da plan pokazuje da cenimo radnike i njihovo vreme.

- Pokazali smo da rad od kuće može biti produktivan, ali smo takođe pokazali da previše rada od kuće može biti kontraproduktivno, barem za našu agenciju - kaže.

(Telegraf Biznis)

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>