• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Paradoks: Kompanije hoće radnike nazad na posao, a polovina ih smanjuje radni prostor (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako će se ova ideja odraziti na tržište ubuduće?

  • 0
Kancelarija Foto: Shutterstock

Oko 50 odsto velikih globalnih kompanija zahtevaće manje nekretnina (poslovnog prostora) u naredne tri godine, a američki gradovi - na čelu sa San Franciskom - najviše su "izloženi" fenomenu praznih kancelarija, u postkovidnom periodu.

To je pokazalo novo istraživanje koje je sprovela britanska firma "Knight Frank", prenosi CNN.

Polovina firmi sa više od 50.000 zaposlenih planira da smanji kancelarijski prostor, a većina očekuje smanjenje između 10% i 20%. Istraživanje je, inače, sprovedeno na 347 kompanija širom sveta.

Ono naglašava promene koje se dešavaju na tržištu komercijalnih nekretnina, koje je pod pritiskom opadajuće potražnje za kancelarijskim prostorom, kao i zbog pada vrednosti nekretnina i rasta kamatnih stopa.

Odvojeno istraživanje o kancelarijama, objavljeno prošle nedelje, navodi da je San Francisko "ekstremni primer" u ovom kontekstu.

Šira slika je, inače, mešovita, jer dok velike multinacionalne kompanije smanjuju kancelarijski prostor, 55 odsto svih anketiranih firmi očekuje da će "povećati" ili "značajno povećati" svoje prisustvo u naredne tri godine, a rast će predvoditi manje firme sa - do 10.000 zaposlenih.

Kako vi trenutno radite?

Glasajte

Od 347 anketiranih kompanija, 65 je imalo više od 50.000 zaposlenih, 71 od 10.000 do 50.000 zaposlenih, a 211 manje od 10.000 radnika. Zaključak je da ima primera gde firme ostaju bez kancelarijskog prostora, verovatno dobrovoljno ili zbog visokih cena zakupa, ali isto tako - ima dosta organizacija, posebno kompanija sa srednjom kapitalizacijom, koje se čak šire globalno.

Sa druge strane, ovo istraživanje, prvo koje je "Knight Frank" sproveo od pandemije, pokazalo je da se 56 odsto kompanija odlučilo za hibridnu politiku rada, gde zaposleni provode samo nekoliko dana nedeljno u kancelariji.

Skoro trećina, ili 31%, zahteva da osoblje dolazi u kancelariju većinu vremena ili sve vreme, dok samo 12% firmi planira da primeni politiku rada na daljinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>