• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Niko neće da radi ovaj posao u Evropi, ali ih zato "mami" Bliski istok: Plaćaju ih "suvim zlatom"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na nivou Evropske unije fali od 700 do 1.000 kontrolora leta

  • 1
kontrola leta shutterstock.com

Teška i dugotrajna obuka, nefleksibilno radno vreme i bolje prilike na tržištu rada glavni su razlozi zašto mladi ređe biraju zanimanje kontrolora leta prenosi Poslovni.hr.

Posebno pogođena je Evropa. Kako prenosi hrvatski list kontrolori leta na našem kontinentu znatno su stariji od kolega na drugim kontinentima, odnosno ljude koji poslednjih godina odlaze u penziju više nema ko da zameni.

Potpredsednik Međunarodne federacije kontrolora leta Frederik Delau rekao je za Politico da na nivou Evropske unije fali od 700 do 1.000 kontrolora leta.

Kako dalje piše list, većina odustane kada vide da će dve do tri godine provesti na specijalističkoj obuci. Takođe, svi koji žele da budu kontrolori moraju da zadovolje stroge kriterijume.

Pre svega da budu zdravi, sa odličnim vidom i sluhom, te odličnim znanjem engleskog jezika i matematike. Dodatno, ne smeju biti stariji od 27 godina i moraju imati fakultetsku diplomu.

- Ne možemo tražiti od ljudi da rade 12 sati, šest ili sedam dana u nedelji, bez rizika da se dogodi neki propust. Ovog leta očekuje se rekordan zračni promet, a veliki deo zračnog prostora evropskog kontinenta je zatvoren zbog situacije u Ukrajini - dodaje Deleau.

Još jedan od problema je i taj što se na tržištu Bliskog istoka kontrolori leta plaćaju značajno više u odnosu na Evropu.

Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati plaćaju "suvim zlatom" i mame bogatim "paketima preseljenja".

Kako stvari stoje, ukoliko Evropa planira da dođe do mlade radne snage, moraće da "popusti" kriterijume, a jedan od tih popuštanja je definitivno ukidanje neophodne fakultetske diplome prenosi Poslovni.hr.

(Telegraf Biznis)

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    24. jun 2023 | 20:15

    Nije bas tako.Najveci problem su tu oni koji tu vec rade i oni nece da primaju nove i da ih obucavaju kako bi mogli da ucenjuju.Zbog visokih plata u toj sluzbi ona je zatvorena za vecinu ljudi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>