• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Želite da radite od kuće u evropskoj prestonici? Svaki peti oglas za posao nudi tu mogućnost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do pre samo četiri godine, čak 80 odsto zaposlenih nikada nije praktikovalo rad od kuće

  • 0
posao, beč Foto: Shutterstock

Pandemija virusa korona i zabrana kretanja, uvedena zbog opasnosti od širenja zaraze, doveli su do iznenadnog i povećanog rada od kuće.

Sada, nakon ukidanja svih mera, zaposleni i dalje imaju tendenciju da u velikoj meri koriste mogućnost rada od kuće. Iako, teoretski gledano, potencijal rada od kuće nije u potpunosti iscrpljen, sadašnji razvoj ukazuje na promenu na tržištu rada koja je tu da ostane - možda čak i zauvek.

To je slučaj posebno u velikim naseljima; povećan rad od kuće doveo je do promena u ponašanju potrošača, tako da je tzv. "homeoffice-kvota" i dalje visoka.

U prošlosti je u Beču obavljanje posla od kuće imalo podređenu ulogu. I pored blago rastućeg trenda u periodu od 2005. do 2019, u proseku je samo oko šest odsto nesamostalno zaposlenih u Beču - više od polovine radnih dana - radilo od kuće, a ostalih 14 odsto takođe je radilo od kuće ali ređe.

Ukupno je oko 20 odsto zaposlenih koristilo mogućnost "homeoffice", dok je njih 80 odsto navelo da nikada nije radilo od kuće. Situacija se, međutim, menja sa pojavom kovida-19.

Godine 2020, jedna trećina svih ispitanika je navela da koristi "homeoffice" opciju. Vremenom dolazi do značajnih pomeranja, a udeo nesamostalno zaposlenih koji rade od kuće se smanjuje, sa 24 na 17 odsto, dok udeo onih koji su ranije ređe ili nikada nisu radili od kuće - raste sa 13 na 20 odsto.

Trenutno je "homeoffice" sastavni deo tržišta rada.

Mogućnost rada od kuće se u oglasima za posao u Austriji od 2019. godine petostruko povećava i 2022. iznosi 13,9 odsto svih oglasa. U Beču je sada u svakom petom oglasu za posao ponuđen rad od kuće.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>