• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovih 5 stvari milioneri nikada ne troše novac: Iskustvo čoveka koji je intervjuisao 233 bogataša

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skoro svi su mu rekli da je ono što je najviše doprinelo njihovom bogatstvu to što su prestali da rasipaju novac na određene stvari

  • 0
bogataš, novac Foto: Freepik

Tom Karli je proveo pet godina proučavajući 233 milionera kako bi naučio sve o njihovim navikama i načinu na koji razmišljaju. Iako su svi došli iz različitih priča, zajedničko im je što su imali najmanje 160.000 dolara godišnjeg bruto prihoda i 3,2 miliona dolara neto imovine.

Karlija je posebno zanimalo na šta troše novac i još više - na šta ne, a skoro svi su mu rekli da je ono što je najviše doprinelo njihovom bogatstvu to što su prestali da rasipaju novac na određene stvari. On izdvaja pet takvih stvari, piše Make It.

1. Prerađena hrana

Da bi dali prioritet svom zdravlju, prestali su da kupuju nekvalitetnu, prerađenu hranu i umesto toga su se opredelili za organsku ili zdravu hranu koja nije imala konzervanse. Često su tražili proizvode koji se mogu nabaviti u njihovom mestu porekla i posećivali su pijace.

2. Jeftini proizvodi

Odbili su da troše novac na najnovije modne trendove, ili na jeftin i loše konstruisan nameštaj. Umesto toga, mnogi su radije ulagali u bezvremenske kvalitetne komade, kako kada je u pitanju garderoba, tako i kada je u pitanju uređenje doma. Često je cena tih proizvoda bila dva do tri puta veća, ali je na duže uvek ispadalo isplativije.

3. Novo umesto popravke

U istom duhu, mnogi milioneri su rekli da su radije potroše novac na potpunu zamenu stvari kao što su stari krovovi, mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, frižideri, peći, pa čak i vozila, umesto da ulože svoja teško zarađena sredstva na skupe popravke. Iako je to često bilo skuplje, oni su racionalizovali da će nešto novo trajati mnogo duže od nečega popravljenog, što im je davalo neprocenjiv mir.

4. Prepustili održavanje drugima

Dok su neki i dalje uživali u radu na otvorenom, kao što je košenje travnjaka, plevljenje, uređenje dvorišta i orezivanje drveća, velika većina - kada su se obogatili, angažovala je pejzažiste da se pobrinu za sve na otvorenom. To je značilo da više nisu trošili novac na popravku ili zamenu stare opreme. Mnogi su svoj alat poklonili porodici i prijateljima. Ono što su tako dobili bilo je vreme za odmor, opuštanje ili rekreativne aktivnosti.

5. Lutrija

Mnogi milioneri su izbegavali kockanje dok su gradili svoje bogatstvo, a taj zdrav razum je vladao i kada su se obogatili. Podelili su da su nakon što su se obogatili odbili da troše novac na lutrije, i da su ohrabrili svoje zaposlene, porodicu i prijatelje da učine isto. Pošto je verovatnoća da će dobiti bilo koju lutriju mala, oni su to videli kao bacanje novca. Umesto toga, bilo je bolje uložiti ta sredstva za nezaboravna iskustva.

(Telegraf Biznis)

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>