• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šarlot je javno podelila prihode sa svih svojih prethodnih poslova: Ipak, ne savetuje i druge da to urade

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Na poslodavcu je da bude transparentan, a ne na zaposlenom", kaže ona

  • 0
pare novac racuni placanje rad od kuce zarada Foto: Shutterstock

Zakon o transparentnosti plata, koji je uveden u Njujorku, izgleda da najviše paše mladima - bilo da dele koliko su plaćeni sa svojim pratiocima ili kolegama i prijateljima.

Šarlot Čejz (32), programerka iz Filadelfije, otišla je jedan korak dalje: Nedavno je objavila godišnju plastu sa svih svojih prethodnih poslova na svom LinkedIn profilu.

Njen put išao je od asistentkinje na Univerzitetu, posao za koji nije bila plaćena, do njenog poslednjeg korporativnog posla na poziciji višeg menadžera za analitiku, koji joj je donosio zaradu od 158.000 dolara.

U aprilu prošle godine napustila je taj posaokako bi se fokusirala na sopstvenu kompaniju "Break Into Tech".

- Verujem u transparentnost plata i želela sam da pokažem drugima šta je moguće - ispričala je Čejz za CNBC Make It.

@charlottechaze Salary transparency on my LinkedIn for every job I've had* *that's worthy enough to be on LinkedIn. I don't have my time at Domino's Pizza, Smoothie King, Cheeburger Cheeburger, Coldstone Creamery, or Chesapeake Bay Candles on there! I actually *don't* recommend doing this yourself. Showing a potential future employer what you currently make could cause them to lowball you! I'm just doing it because I can and it's helpful for others. Use it to your advantage! #salarytransparency #salary #mysalary #pay #work #job #career #greenscreenvideo #paychecks #receipts ♬ original sound - Charlotte • Break Into Tech®

- Želela sam da pokažem putanju od tih 28.000 dolara pa sve do 158.000 dolara da bih ohrabrila druge da idu za onim što zaslužuju, pokazujući da je to moguće.

Uprkos "buci" njenog eksperimenta, Čejz kaže da zapravo ne preporučuje drugim radnicima da urade isto jer bi to moglo da deluje protiv njih.

Istraživanja pokazuju da je jedan od faktora koji doprinosi rasnim i rodnim razlikama u platama to što poslodavci nastavljaju da potplaćuju marginalizovane radnike zasnivajući njihove plate na osnovu onoga što su zarađivali u prošlosti, što bi moglo biti veštački nisko zbog diskriminacije.

Umesto toga, Čejz bi više volela da kompanije nose odgovornost za transparentnost plata.

- Na poslodavcu je da bude transparentan, a ne na zaposlenom - kaže ona i dodaje:

- Ja sam u jedinstvenoj poziciji da mogu da podelim svoje prethodne plate jer imam svoju kompaniju.

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>