• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moraju da rade pet života da bi zaradili koliko i šef za godinu dana: Poražavajuća statistika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktori najvećih kompanija zarađuju godišnje 16,7 miliona dolara, a zaposleni 75.200 dolara

  • 0
Loš poslodavac, šef, kancelarija Foto: Shutterstock

Jaz između plate generalnog direktora i njihovih tipičnih zaposlenih oduvek je bio ogroman. Ali pojava veštačke inteligencije preti da pogorša taj jaz. Prosečna naknada generalnog direktora među kompanijama S&P 500 prošle godine iznosila je 16,7 miliona dolara.

- Plate generalnih direktora su prošle godine pale u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, nisu pale ni približno koliko su pale cene akcija, što je glavno merilo za merenje sopstvenog učinka - smatra Brendon Ris, zamenik direktora za korporacije i tržišta kapitala AFL-CIO.

S&P 500 je pao za više od 18 odsto u 2022. godini, u poređenju sa padom od samo 9 odsto za prosečne plate generalnog direktora.

Da stavimo tih 16,7 miliona dolara u kontekst: pod pretpostavkom 45-godišnje karijere uz prosečnu platu od 75.200 dolara, redovni zaposleni bi morali da rade više od pet života da bi ostvarili ono što prosečan izvršni direktor dobije u jednoj godini.

Kompenzaciju generalnog direktora određuje odbor kompanije i obično uključuje osnovnu platu zajedno sa opcijama za akcije i bonus podsticajima - sve to ima za cilj da osigura da se šef obogati samo ako to učini i kompanija. Najviša plata takođe uzima u obzir tipično dugo radno vreme rukovodilaca i jedinstvene kvalifikacije.

Naravno, kritičari brzo primećuju da se u tim odborima obično nalaze rukovodioci ili bivši rukovodioci koji imaju koristi od sistema. U međuvremenu, realne plate američkih radnika po satu su pale u 2022. godini drugu godinu zaredom za 1,6 odsto nakon prilagođavanja inflaciji.

Među najvećim problemima iznetim u najnovijem izveštaju o platama je način na koji je veštačka inteligencija spremna da više koristi rukovodiocima nego njihovim zaposlenima.

Istraživači su rekli da izvršni direktori žure da ugrade veštačku inteligenciju u svoje poslovanje bez zaštite za radnike ili radnike koji imaju informacije o tome kako će se veštačka inteligencija koristiti.

(Telegraf Biznis)

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>