• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gejtsa je Voren Bafet naučio da ceni slobodno vreme: "Trebalo mi je dugo da shvatim suštinu, budite pametniji"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekim ljudima možda neće biti lako da ispune ovaj cilj

  • 2
Bil Gejts Bil Gejts / Foto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kao izvršni direktor Microsofta, Bil Gejts je uvek imao prepun raspored , čak je slao zahteve zaposlenima u 2:00 ujutro. Tek kada je video lični dnevnik generalnog direktora Berkshire Hathawaya i njegovog prijatelja Vorena Bafeta, Gejts je naučio da se malo opusti.

„Imao sam svaki minut spakovan i isplaniran mislio sam da je to jedini način na koji možeš da uradiš stvari“, rekao je Gejts novinaru Čarliju Rouzu u intervjuu 2017. „Sećam se da mi je Voren jednom pokazao svoj kalendar… on je imao dana koji su bili potpuno slobodni.”

Bafetov ređi raspored naučio je Gejtsa važnu lekciju: “Vi kontrolišete svoje vreme… Nije pokazatelj vaše ozbiljnosti ako svaki minut u svom kalendaru popunite obavezama i zadacima.”

„U osnovi, mogu kupiti sve što želim, ali ne mogu kupiti vreme“, objasnio je ranije Bafet.

Bafetova metoda – koja je u suštini stara poslovica “radi pametnije, a ne teže” – zapravo je podržana naukom. Stručnost radnika naglo opada kada rade više od 50 sati sedmično, pokazalo je istraživanje Univerziteta Stanford iz 2014.

Ljudi koji rade do 70 sati sedmično obavljaju istu količinu posla kao i oni koji u 55 sati obave zadatke, pokazalo je istraživanje.

Gejts nije jedini izvršni direktor koji je naučio tu lekciju na teži način. Na primer, izvršni direktor Tesle Ilon Mask – koji je ranije rekao da redovno radi noću – sada spava najmanje šest sati tokom noći, poverio se za CNBC u maju.

„Pokušao sam da spavam manje, ali… iako sam budan više sati, manje radim,“ rekao je Mask. “A nivo bola u mozgu je manji ako spavam manje od šest sati tokom noći.”

Nekim ljudima možda neće biti lako da ispune ovaj cilj. Gejtsu su bile potrebne godine da pronađe zdravu ravnotežu između posla i života, rekao je u nedavnom uvodnom govoru na Univerzitetu Severna Arizona.

“Kad sam bio tvojih godina, nisam verovao u odmore. Nisam verovao u vikende. Nisam verovao ni ljudima s kojima sam radio”, rekao je Gejts.

„Nemojte čekati toliko dugo kao ja da naučite ovu lekciju“, dodao je. “Odvojite vreme da negujete svoje odnose, slavite svoje uspehe i oporavite se od gubitaka. Odmorite se kada vam je potrebno. Olakšajte i ljudima oko sebe kada im zatreba.”

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    16. septembar 2023 | 20:57

    "naučio da ceni slobodno vreme" - ШТА ће роботу слободно време?

  • Zoran

    16. septembar 2023 | 17:05

    E u tom segmentu sam genije za BG.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>