• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećan rodni jaz u platama: Muškarci češće dobijaju i kola, bonuse

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muškarci sada zarađuju 16,4 odsto više nego 2021. godine, dok kod žena skok zarada iznosi "svega" 9,1 odsto

  • 0
rod: muski i zenski Foto: Shutterstock

Rodni jaz u platama u Holandiji je povećan, i razlika u platama između muškaraca i žena koji obavljaju isti posao sa istim obrazovanjem i iskustvom - povećan je sa pet odsto u 2021. na 7,4 odsto ove godine.

Do povećanja tog jaza je došlo jer su plate muškaraca porasle u većem procentu od povećanja koje su dobile žene, nakon što je 70 odsto zaposlenih u Holandiji dobilo povećanje plata u poslednje dve godine, navodi portal "Holandski Tajms".

U proseku, muškarci sada zarađuju 16,4 odsto više nego 2021. godine, dok je kod žena zabeleženo povećanje plata, u proseku, za 9,1 odsto.

- Jedno od mogućih objašnjenja je da su muškarci jednostavno glasnije tražili povećanje nego žene u poslednje dve godine - rekao je profesor ekonomije, Jap van Mijen, zaposlen na Univerzitetu za biznis Ninrod.

Muškarci, takođe, dobijaju više stimulacija od žena.

- Izgleda da muškarci više brinu o teškim uslovima sekundarnog zapošljavanja, dok je ženama više stalo do suštinskih aspekata posla - smatra van Mijen.

Kako navodi holandski portal, za muškarce je tri puta veća verovatnoća da će imati službeni automobil ili karticu za gorivo i dvostruko je veća verovatnoća da će dobiti učešće u dobiti i nadoknadu za preseljenje.

Razlika u platama znači i da su žene finansijski ugroženije od muškaraca - dok 87 odsto muškaraca zarađuje dovoljno da pokrije sve svoje mesečne troškove, isto važi i za 82 odsto žena.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>