• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuvena influenserka zbog "greške s jeftinim kolačem" mora da plati milion evra: Na stubu je srama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kolač "Balocco pandoro", koji košta manje od 4 evra, uspeo je da napravi pompu u javnosti...

  • 0
Kjara Feranji Kjara Feranji sa suprugom / Foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Jedna od najuspešnijih influenserki sveta, Kjara Feranji (36), dolazi iz Italije (grad Kremona), i godinama unazad niže uspehe na modnom polju, ali i kada govorimo o životnom/porodičnom stilu, trendovima, putovanjima. Na Instagramu broji skoro 30 miliona pratilaca, udata je za repera Fedeza i mama je dva dečaka. U domenu biznisa, slobodno možemo reći da se modne kuće "otimaju" oko nje, a i sama Kjara je vlasnica dve kompanije.

Takođe je zaštitno lice modnih i kozmetičkih brendova, i interesantno je da se njena poslovna priča koristi kao tema na predavanjima na prestižnom Harvardu. Dakle, izgleda da je zaista krajnje vreme da prestanemo da na posao influensera gledamo kao na "legendu" ili pošalicu: oni su tu, žive od svog rada i (neki) zarađuju milione evra/dolara.

Ipak, kada ste tako slavni, popularni i bogati - prati se svaki vaš korak/potez, i male su šanse da uvek sve uradite besprekorno, odnosno da se o vama priča i piše uvek u pozitivnom smeru. Naime, kompanije koje su pod kontrolom Kjare Feranji moraju da plate kaznu od 1,075 milion evra zbog "nefer reklamne prakse" povezane sa božićnim kolačem.

O tome je izvestio AGCM, regulatorno telo za antimonopolsku vlast u Italiji. Ova kazna proizlazi iz istrage koju je ovaj regulator najavio u junu, a koja se odnosi na Balocco kolač - alternativu tradicionalnom italijanskom božićnom kolaču sa suvim vocćem ili orašastim plodovovima (panettone).

Ovaj kolač se lane prodavao za više od 9 evra, u poređenju sa Balocco pandoro koji košta manje od 4 evra.

AGCM je, potom, rekao da su ovakvo reklamiranje i više cene doveli potrošače u zabludu, da misle kako kupovinom "Kjarinog kolača" - direktno doprinose dobrotvornoj pomoći, odnosno dečjoj bolnici "Regina Margherita" u Torinu.

Takođe, mislili su da i sama Kjara učestvuje u doniranju.

Ali, Balocco je uplatio 50.000 evra jednokratne donacije mesecima pre početka kampanje, tako da iznosi od prodaje kolača nisu imali dalje veze sa donacijama torinskoj bolnici - naveo je regulator. Dodaje i da kompanije povezane sa Kjarom Feranji, koje je sankcionisao, nisu dale novac ovoj bolnici, uprkos tome što su primile više od 1 miliona evra od inicijalnog brendiranja i daljih promotivnih akcija. 

Kako trenutno piše Rojters, italijanska modna influenserka je u ponedeljak priznala "grešku u komunikaciji", i rekla da će dati milion evra (1,1 milion dolara) pomenutoj dečjoj bolnici. Sam slučaj je do sada, međutim, već izazvao značajan negativan publicitet za Kjaru, a kritike su tokom vikenda stizale čak i od italijanske premijerke Đorđe Meloni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>