• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

CNN je odabrao: Satija Nadela je najbolji izvršni direktor u 2023. godini

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nema sumnje da je 2023. bila godina veštačke inteligencije", kaže lider Majkrosofta

  • 0
Satya Nadella Satja Nadela Satija Nadela / Foto: SteveSands/NewYorkNewswire/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Bila je ovo godina veštačke inteligencije (AI) ili, barem, godina u kojoj se najviše pričalo o tome. Ali, nisu se sve tehnološke kompanije jednako istakle: zapravo, nijedna Big Tech kompanija nije se oslonila na ovaj rastući trend kao Majkrosoft.

Stoga je CEO te kompanije, Satija Nadela, od strane CNN-a proglašen za najboljeg izvršnog direktora 2023. godine. Firma koju vodi je ove godine uložila više milijardi dolara u veštačku inteligenciju, komercijalizovala je i u svoj paket proizvoda uvrstila AI alate, kao što je ChatGPT.

Majkrosoft je sve to uradio pre rivala, i svojim potezima u pozitivnom smislu zapanjio posmatrače industrije. Kako piše CNN, "Majkrosoft je pokazao da je sposoban da se nosi sa krizom brzo, mirno i promišljeno".

Pod liderstvom Satije Nadele, američka kompanija se na tržištu ponovo pojavljuje kao tehnološki inovator, nakon mnogo godina od pokretanja Windows-a. Volstrit je takođe primetio uspeh Majkrosofta, budući da su akcije u 2023. porasle za čak 55 procenata.

Zato je uredništvo CNN Business-a izabralo Nadelu za "izvršnog direktora godine", ispred Džejmija Dajmona (Chase), Sama Altmana (OpenAI) ili Jensena Huanga (Nvidia).

Od 2018, tim pisaca i urednika CNN Business-a sastajao se na kraju svake godine da odabere jednu osobu čiji se učinak na poziciji izvršnog direktora - ističe. Proces je, doduše, subjektivan - osoblje bira nekoga na osnovu kriterijuma koji se menjaju iz godine u godinu

- Nema sumnje da je 2023. bila godina veštačke inteligencije - rekao je Nadela za CNN putem mejla. "Više ne govorimo samo o inovacijama apstraktno; vidimo pravi porast proizvodnje, implementacije i produktivnosti. Međutim, na kraju dana, ova inovacija će biti korisna samo ako osnažuje sve nas u našim karijerama, u našim zajednicama i zemljama", dodaje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>