• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mesečni troškovi ispod 900 evra, a radite sa plaže: 4 hit destinacije za digitalne nomade

B. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za koje god prelepo egzotično mesto da se odlučite, nećete pogrešiti

  • 1
digitalni nomadi, indonezija Foto: Shutterstock

Nova godina, novi planovi - barem za dobar deo stanovnika planete i svetskih putnika, koji se iznova nadaju promenama i boljim izazovima u budućnosti. Ako ste digitalni nomad, na izmaku 2023. vam predlažemo 4 top destinacije koje će biti posebno popularne u 2024, a gde sunce sija maltene cele godine. Najbolje od svega je što su tamo mesečni troškovi manji od 1.000 dolara, odnosno 900 evra.

A ukoliko ste pomislili da je rad na daljinu prošlost - studija Harvarda je tu da vas demantuje.

To znaju direktori kompanija, radnici, ali i države, koje se trude da svojim specijalnim vizama - baš za ovu grupu zaposlenih - privuku ljude sa svih meridijana i tako, istovremeno, unaprede svoj turizam.

Hoi An, Vijetnam

Šarmantni grad u tropskom Vijetnamu, sa istorijom koja se proteže unazad najmanje dva milenijuma, prva je hit destinacija za digitalne nomade na ovoj listi. Tokom vekova, Hoi An je bio u središtu borbe za moć između azijskih i evropskih snaga, kao strateška luka na obali Mekonga („Majke reke“). Hoi An je tokom vekova bio i pod uticajem nekoliko različitih kultura, i to je jedno od nekoliko mesta u jugoistočnoj Aziji gde ćete pronaći kolonijalne strukture koje su za sobom ostavili Japanci, Kinezi i Francuzi.

Hoi An je, takođe, jedna od najjeftinijih sunčanih destinacija na svetu, jer u proseku košta samo 889 dolara mesečno, sa ukusnom uličnom hranom koja se prodaje po ceni manjoj od jednog dolara, a iznajmljivanje smeštaja preko Airbnb-a se kreće u rasponu od 146 do 169 dolara nedeljno.

Hoi An Hoi An / Foto: Shutterstock

Sengigi, Indonezija

Na drugom mestu u jugoistočnoj Aziji, na manje poznatom ostrvu Lombok, odnosno "sestri" Balija, nalazi se mali primorski grad Sengigi koji privlači sve veći broj digitalnih nomada svojim prirodnim znamenitostima, još uvek (uglavnom) netaknutim masovnim turizmom, opuštenim životom. Lombok se, u celini, nametnuo kao jeftinija, autentičnija alternativa Baliju, otkako je ovo istorijsko ostrvo "preplavljeno" ljudima sa Zapada i ljubiteljima velnesa.

Odsedajući u Sengigiju mesec dana, trebalo bi da očekujete komfor i trošak od nekih 916 dolara, što ovo mesto čini za više od hiljadu dolara jeftinijim od razvijenog Balija, gde prosečni mesečni troškovi iznose 1.964 dolara.

sengigi Sengigi / Foto: Shutterstock

Matara, Šri Lanka

Smešten u ostrvskoj zemlji nedaleko od kopna Indije, grad srednje veličine Matara je dugo bio favorit za bekpekere u Južnoj Aziji zbog svog zadivljujućeg obalnog pejzaža i tradicije koja izaziva strahopoštovanje, ali izgleda da je pronašao svoj poziv kao "nomadsko žarište" u poslednjih nekoliko godina.

Nomadi hrle na Šri Lanku, i u Mataru posebno - zbog pristupačnih potrošačkih cena, jednostavnog načina života i, naravno, toplog vremena tokom cele godine. Sačuvan je veći deo njegove kolonijalne arhitekture, koja datira iz perioda portugalskog i holandskog naseljavanja, uključujući tvrđavu u obliku zvezde i Reformisanu crkvu iz 18. veka, a tu su i specifična kultura, okean, ljubazno stanovništvo i visok nivo bezbednosti - sve to za manje od 974 dolara mesečno.

Matara Matara / Foto: Shutterstock

Luksor, Egipat

Luksor je egipatski grad koji se prostire na reci Nil, a najpoznatiji je po impresivnoj koncentraciji istorijskih znamenitosti, uključujući čudo koje je napravio čovek, a to je hram Luksor, drevni kompleks izgrađen pre 3.423 godine. Iz tog razloga, vekovima je fascinirao zaljubljenike u Egipat i turiste širom sveta...

Ali, u poslednje vreme se ističe kao "centar digitalnih nomada", sa umerenijom klimom u poređenju sa užarenim, sušnim egipatskim srcem i boljim kvalitetom vazduha od Kaira. Luksor ima rastuću zajednicu iseljenika, što je jasan pokazatelj da je naklonjen strancima, i mada nije toliko razvijen – siromaštvo je i dalje rasprostranjeno širom Egipta – zapadnjacima nudi udobnost.

Prema procenama Nomad List-a, digitalni nomadi troše otprilike 860 dolara mesečno u Luksoru.

Luksor Luksor / Foto: Shutterstock

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    2. januar 2024 | 18:47

    Problem je cena kostanja avionske karte, koja je sada previsoka cak i u najjeftinijem aranzmanu. Na primer da odemo u VN treba nam 700+ EUR i ako smo tamo 3 meseca to je jos 233+ EUR po mesecu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>