• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovom sektoru su prognozirali svetlu budućnost, a sada niko neće da radi, ni za 2.000 evra

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

U restoranima Saragose i Hueske gostima se nudi meka jagnjetina specifičnog mirisa Ternasco de Aragon, koja se smatra specijalitetom širom Španije

  • 0
ovca Foto: Shutterstock

U Španiji, najvećem proizvođaču jagnjetine u Evropskoj uniji, drastično pada proizvodnja tog mesa zbog nedostatka pastira, smanjene konzumacije mesa i nedovoljne isplativosti bavljenja ovčarstvom. Proizvodnja je lane bila 41 posto manja u odnosu na 2007. godinu, što je podatak tamošnjeg udruženja proizvođača "Pastores Grupo Cooperativo".

- Pastirima i selima preti izumiranje - kaže farmer i predsednik tog udruženja, Fran Santolaria. "Ali, mi želimo da odbranimo i sačuvamo ovaj sektor, star više od 1.000 godina", dodaje za Hinu.

"Pastores Grupo Cooperativo" okuplja 800 pastira iz 400 sela pokrajine Aragon na severoistoku Španije, piše Poslovni dnevnik. U toj regiji, naime, nastane 10 posto ukupnog mesa proizvedenog u Španiji.

U restoranima gradova poput Saragose i Hueske, gostima se nudi meka jagnjetina specifičnog mirisa Ternasco de Aragon, koja se smatra specijalitetom širom ove evropske zemlje.

Lokalni pastir Antonio Enfedake (61) uzgaja životinje od kada zna za sebe, a konkretno ovcama i njihovim mladuncima počeo je da se bavi 1980. godine, uoči ulaska Španije u EU, kada se tom sektoru prognozirala svetla budućnost.

Antonio, kojem u čuvanju 3.000 ovaca pomažu dvojica sinova, sada ne uspeva da pronađe radnike, iako im nudi mesečnu neto platu od 2.000 evra... Na tržištu, jednostavno, nema raspoloživih pastira.

- Nije to samo šetnja s ovcama. Potrebno je znanje o njima, o lekovima i hrani - kaže ovaj farmer.

Ipak, ono što je mnogima verovatno mana, jeste činjenica da pastiri nemaju godišnji odmor niti praznike, a rade po 14 sati dnevno, dok po pašnjacima šiba hladni vetar.

I sam Antonio kaže: "Ne znam da li me deca uopšte poznaju", aludirajući na druge izostanke iz kuće zbog ispaše. Pastirima je ponekad teško i da pronađu devojku, a kasnije suprugu.

Ipak, Antonijev mlađi sin (23), koji nosi isto ime, prihvatio se tog zanimanja za koje kaže da se posao "ne može naučiti unutar jedne godine".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>