• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija Ilona Maska bespravno otpustila osam radnika? "Tamo vlada toksična kultura"

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogođeni zaposleni su napisali otvoreno pismo rukovodstvu Spejs Iks-a

  • 0
Ilon Mask Ilon Mask... Foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Kompanija Spejs Iks (SpaceX) je optužena za nezakonito otpuštanje osam radnika koji su bili "kritični", prema stavu osnivača i izvršnog direktora, Ilona Maska. Drugim rečima, za ove otkaze izgleda da nema pravne osnove. U žalbi američke Agencije za rad kaže se da su zaposleni 2022. godine poslali otvoreno pismo rukovodiocima firme, u kojem su detaljno izneli zabrinutosti vezane za radno mesto.

U pismu Maska nazivaju "smetnjom i sramotom", navodi novinska agencija Rojters, a BBC se obratio američkoj svemirskoj kompaniji za komentar. U žalbi regionalnog zvaničnika u Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB), Spejs Iks je optužen za kršenje prava radnika prema saveznom Zakonu o radu, koji saradnicima omogućava da se zajednički zalažu za bolje uslove na poslu.

U žalbi se, takođe, navodi da su oni koji su uključeni u otvoreno pismo - najpre ispitani. Advokati jedne od bivših zaposlenih, Debore Lorens, navodno su optužili Spejs Iks da ima "toksičnu kulturu", gde se uznemiravanje toleriše. U izjavi koju je Rojters video, Lorens je rekla:

"Napisali smo otvoreno pismo rukovodstvu ne iz zlobe, već zato što nam je stalo do misije i ljudi oko nas", prenosi BBC.

Generalni savetnik NLRB-a u ovom slučaju deluje kao tužilac i iznosi slučajeve petočlanom odboru koji imenuje predsednik organizacije. Ako se Spejs Iks ne nagodi, slučaj će saslušati upravni sudija, na čiju odluku se može uložiti žalba odboru, a zatim Federalnom žalbenom sudu. Ročište je zakazano za 5. mart ove godine.

Ako NLRB utvrdi da je otpuštanjem ovih osam radnika prekršen Zakon o radu, može narediti da se radnici vrate na posao i da im se isplate zaostala primanja.

Inače, Maskove kompanije su i ranije bile optužene za kršenje prava zaposlenih. U oktobru 2023, NLRB je optužio X, ranije poznat kao Tviter, da je nezakonito otpustio zaposlenog zbog tvitova koji osporavaju politiku vraćanja osoblja u kancelariju. Međutim, X je negirao to.

Takođe, proizvođač električnih automobila, Tesla, suočio se sa nekoliko pritužbi NLRB-a, koje su uključivale navode o rasnoj diskriminaciji u njegovim fabrikama. Tesla je, ipak, rekla da ne toleriše diskriminaciju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>