• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Luda priča Srbina iz Australije: Drago ima najbolji burek u Melburnu, vozi trke i nikada nije bio na Balkanu

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao i mnogi naši migranti, čuva srpsku tradiciju i gostoprimstvo

  • 2
Drago Nikodijević, burek majstor i vozač opasnih trka u Australiji Foto: Telegraf.rs

Čini se da su da svaki Srbin u rasejanju ima neku specifičnu priču, neko specifično porodično stablo i životni put koji ga je doveo do momenta u koji jeste. Mnogo naših ljudi radi i živi u Australiji, našli su sreću daleko od domovine, a jedan od njih po imenu Drago Nikodijević uspeo je da spoji dva univerzuma i usreći i sebe i ostale. Dobar burek i brze trke su moto ovog 62-godišnjaka koji nikada nije posetio Balkan.

- Otac mi je radio, tu, preko puta i zvali su ga burek majstor. Nastavio sam da se bavim sa tim i evo, ide dobro - kaže Drago čija pekara se nalazi u srcu Viktorija marketa, najveće pijace u Melburnu i čitavoj južnoj hemisferi planete.

- Da, otac mi je iz Kruševca, a majka iz Bosne, ali nikada nisam bio tamo. Planirao sam da dođem ove godine, da prvi put vidim. Ako ne ove, onda sledeće - navodi Drago.

Kažu, pravi najbolji burek u Melburnu, a i sami smo se uverili u to. Ovaj dragi ugostitelj nije hteo ni da naplati, kaže, sledeći put, valjda ćete se vratiti.

A, mnogi se vraćaju i redovne su mušterije. Od Australijanaca preko svih Balkanaca do Kineza.

- Svi se ljute šta god da kažem. Srbi se naljute kada kažem da sam Australijanac, a Hrvati i muslimani neće da kupuju kod mene, dignu nos kada kažem da sam Srbin. Ne bavim se tim, radim svoj posao i trudim se da ga radim najbolje što znam. Australijancima se sviđa burek, sviđa im se čitava naša kuhinja i to je bitno - rekao je Nikodijević.

Buregdžinica "Drago's" ili Dragova buregdžinica prodaje i sve vrste pita, a i sam majstor se pohvalio dobrim ćevapima koje naručuju širom grada kroz ketering. Sva srpska hrana je na meniju i ocene za njegovu uslugu na internetu su na najviše moguće.

U protekloj deceniji, Drago je imao i drugi posao, ali i veliku pasiju za automobilima, a bio je vozač kratkih trka širom Australije.

Vozio je u Adelejdu, Sidneju, Melburnu, a adrenalin mu je još uvek u krvi. Uspeo je da spoji dve stvari u svom životu koje za njega čine smisao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • markoBG

    18. januar 2024 | 09:57

    dosta mi je ovih sto cuvaju tradiciji a ne zna rec srpskog a nikada nije ni dosao da obidje dedovinu.cuva tradiciju jer zna da napravi burek, mnogo cuva zaista

  • baba smilja iz darosave

    18. januar 2024 | 16:13

    najbolji kroasani pekara Lune vlasnica je nekad radila kao inženjer u F1

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>