• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Regina je poslala 300 prijava za posao u Švajcarskoj i na svakom je odbijena: "Možda je do mojih godina..."

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogotovo sada, kada privreda slabi, a na tržištu rada su ponovo talasi otpuštanja

  • 4
Allison Esposito Medina, posao Foto: Shutterstock

„Lični razvoj“ nalazi se u CV-ju Regina Brener (57), lepši način da se kaže: tražim posao. Ova pedesetsedmogodišnjakinja već skoro dve godine je u potrazi - bez uspeha. ,,Samo dobijam odbijenice i pitam se: da li je to zbog mojih godina?", rekla je ona u nedavnom interjuuu.

Zaključak je očigledan: Stariji zaposleni teže pronalaze posao, prenosi Blick.

Pogotovo sada, kada privreda slabi, a na tržištu rada su ponovo talasi otpuštanja. Poslodavci skupo plaćaju starije od 50 godina zbog visokih doprinosa penzionom fondu. Uz to, postoje i predrasude po kojima su demotivisani, nedinamični i jedva da uče, ukratko: "jednom nogom su već penzionisani".

Prema zvaničnim podacima Državnog sekretarijata za ekonomska pitanja (Seco), nezaposlenost u Švajcarskoj iznosi 2,5 odsto u svim starosnim grupama. Ne baš tako nisko kao prošlog leta, kada je vrednost bila rekordno niska od 1,9 odsto. U dugoročnom poređenju, međutim, vrednost ostaje niska.

Stopa nezaposlenosti za one ispod 50 godina je ponekad čak i ispod proseka: oko 2,2 odsto za one od 55 do 59 godina.

Međutim, ove brojke zanemaruju sve one koji se više ne pojavljuju u statistici: jer su eliminisani nakon dve godine neuspešnog traženja posla.

- Već sam verovatno poslala 200 do 300 prijava, na gubitku sam - kaže Regina.

- Odbijanje obično dođe odmah. Mislim da je šteta što mi bar ne daju šansu. Što ste duže bez posla, manje su šanse da se vratite na tržište - dodaje i pojašnjava da je zbog posla čak spremna i da promeni mesto boravišta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shandor

    25. februar 2024 | 10:37

    Stariji zaposleni, tesko nalaze posao ! Verovatno misli na dodatni posao, jer sa jednim tesko dobacis do prvog, a i sa dodatnim poslom imas izgleda cak da odes i na more 5dana 4 noci

  • Ana

    26. februar 2024 | 16:32

    Nemoj da se brine,evo i ja trazim drugi posao godinama unazad pa nista.Imam 28god,pa se i ja ponekad pitam zbog cega.Pre cu ja uci u Ginisovu knjigu nego ona,steta sto nisam vodila evidenciju do sad 🤣

  • V.A.Laki

    26. februar 2024 | 12:21

    Ако овако настави и даље са пријавама за посао, могла би(а можда је и већ сада) бити у Гинисовој књизи рекорда!? Требала би, за сваки случај, проверити ! Могла би бити славна, па јој не би више требале пријаве за посао !?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>