• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Marijana trči triatlon i na čelu je privatnog zdravstvenog sistema: "Poslovni svet je kao kontinuirana trka"

Vreme čitanja: oko 5 min.

I u trčanju i u biznisu imate trasu kojom idete ka cilju i prolazite praktično kroz iste prepreke, zato je najvažnije verovati u proces, poručuje Vasilesku

  • 0
Marijana Vasilesku Foto: MediGroup

Marijana Vasilesku, pre dolaska na poziciju generalne direktorke MediGroup-a u aprilu prošle godine, izgradila je uspešnu karijeru u finansijskom sektoru. Jedna od vodećih stručnjaka u oblasti upravljanja rastom, digitalnoj transformaciji i strateškom repozicioniranju kompanija u regionu učestvovaće na Forumu menadžera, sa temom ,,Šta AI može da učini za vas?".

Pored zapažene karijere, Vasilesku može da se pohvali i sjajnim rezultatima u triatlonu. U razgovoru za Telegraf Biznis priča nam kako je iz finansijskog sektora prešla u zdravstvo, koliko je trka slična sa vođenjem biznisa i gde je mesto veštačkoj inteligenciji u zdravstvenom sistemu.

  • Nakon više decenija u finansijskom sektoru dolazite na čelo MediGroup sistema. Kako se dogodio taj prelaz? Koliko je bilo izazovno za Vas?

Nakon dugogodišnjeg rada u finansijskom sektoru, bilo mi je potrebno vreme da sve sagledam i prepoznala sam svoju želju za drugačijim izazovima i mogućnostima za lični i profesionalni razvoj. Iskustvo, veštine i znanje usmerila sam ka industriji koja stvara pozitivne promene u zdravlju i životima ljudi.

Tokom prelaza, prepoznala sam sličnosti između upravljanja bankom i vođenja zdravstvenog sistema. Iako su ove dve industrije naizgled potpuno različite, ipak dele ključne elemente poput posebne pažnje prema osetljivosti proizvoda i usluga, upravljanja rizicima, i iznad svega važnosti izgradnje i očuvanja visokog nivoa poverenja.

Poverenje je temelj za oblikovanje vrhunskog korisničkog iskustva i održavanje uspešnih odnosa sa klijentima

I verujem da je važno napomenuti da bankarski i zdravstveni sektor podležu strogim regulatornim okvirima, te se u oba moraju poštovati jasno definisana pravila i procedure.

Iako je prelazak iz finansijskog u zdravstveni sektor bio izazovan, istovremeno je i veoma uzbudljiv. Bilo je potrebno prilagoditi znanja iz biznisa drugačijoj industriji koja se u Srbiji još uvek razvija, dok svakodnevno učvršćujem svoje razumevanje zdravstva i medicine. Usmereni smo da očuvamo lidersku poziciju, nastavimo da povećavamo dostupnost usluga i unapređujemo svoje usluge, postavljajući standarde pristupa u privatnom zdravstvu.

  • Znamo da ste istrčali polumaraton i da trenirate triatlon. Koliko je trčanje slično vođenju biznisa danas?

I u trčanju i u biznisu imate trasu kojom idete ka cilju i prolazite praktično kroz iste prepreke, zato je najvažnije verovati u proces. Baš kao što trkač mora izdržati do samog kraja, suočavajući se sa svim izazovima koje staza može da donese - od uspona do padova, od umora do snage, u svim vremenskim uslovima, isto tako i vođenje biznisa zahteva sposobnost suočavanja sa različitim izazovima, istrajnost i odlučnost.

Sa druge strane, kao što u pripremama za trku osluškujete svoje fizičke i psihičke potrebe da biste na startnu liniju izašli spremni, tako i u biznisu morate da osluškujete potrebe korisnika vaših usluga, svojih kolega, tržišta – svega ono što će vam pomoći da istrčite biznis trku.

U tom smislu, poslovni svet može se posmatrati kao kontinuirana trka u kojoj se ne gleda samo kratkoročni cilj, već dugoročna vizija i postepeno napredovanje.

  • Žene na liderskim položaju je u našem regionu nekako privilegija, a mi bismo rekli nužnost. Budući da ste bili na čelu mnogih kompanija, danas i MediGroup sistema, kako Vi gledate na ovo pitanje i ulogu žena na visokim pozicijama?

Kao neko ko je imao priliku da vodi različite kompanije, a danas i najveći privatni zdravstveni sistem, smatram da pol nije preduslov za uspeh i ne definiše kako će ko obavljati svoj posao. Verujem da upravo raznolikost u biznis donosi drugačije perspektive, veštine i talente, i da su najuspešnije one organizacije koje jednako omogućavaju ženama i muškarcima da pokažu snagu, kreativnost i inovativnost.

Imala sam priliku da se suočavam sa raznim izazovima i očekivanjima, ali sam se uvek vodila time da je ključni element uspeha čvrst stav i neprekidno ulaganje u sopstveno znanje. U svojoj karijeri, videla sam mnoge ljude koji su bili predani svom ličnom i profesionalnom razvoju, što ih je dovelo do izuzetnih uspeha.

Verujem da možemo ovo pitanje da ne posmatramo kao privilegiju ili nužnost, već da promovišemo ideju da je liderska pozicija stvorena za posvećenu osobu koja ima ambiciju, sposobnosti i motivaciju da se istakne u poslovnom svetu, bez obzira na pol.

  • Sutra se održava Forum menadžera čija je ovogodišnja tema „Šta AI može da učini za nas“. Pa možemo li bez te veštačke inteligencije i dalje, kako gledate na nju?

Veštačka inteligencija već je postala veliki deo naših života, a medicina nije izuzetak. AI je na putu da promeni način na koji lečimo pacijente i brinemo njima – i sve to na način koji je do nedavno bio nezamisliv. Lično je posmatram kao nešto više od tehnologije, kao jednog velikog saveznika i pokretačku snagu koja postepeno oblikuje našu budućnost, otvarajući nam vrata za nove mogućnosti i inovacije.

Kada je reč o njenoj primeni u poslovnom svetu, svedoci smo da polako postaje ključni faktor u optimizaciji različitih procesa. Od analize podataka do personalizovane podrške, AI nas vodi ka efikasnijem i produktivnijem okruženju. Pred nama je transformacija načina na koji poslujemo i preoblikovanje ekonomske i društvene stvarnosti. Na nama je da je istražimo, prihvatimo i mudro iskoristimo na najbolji mogući način.

  • Šta bi AI mogla da uradi za sektor zdravstva?

U zdravstvu, AI predstavlja revolucionaran alat koji postaje važan saveznik medicinskih radnika koji omogućava još precizniju dijagnostiku, prepoznavanje stanja u ranoj fazi i prilagođavanje terapije u skladu sa individualnim potrebama pacijenata, što vodi do boljih ishoda lečenja.

U srcu medicinske misije, suština je u brizi o pacijentima, a veštačka inteligencija je tu da doprinese da lekari lakše i brže nego ikad obezbeđuju temeljnu i pravovremenu brigu o zdravlju svojih pacijenata. Ključna ideja upotrebe veštačke inteligencije nije da zameni lekare, već da im pomogne da brže i preciznije obavljaju preglede, intervencije, lečenje.

Takva sinergija između ljudske ekspertize i veštačke inteligencije unapređuje celokupnu zdravstvenu praksu, donoseći brzinu, efikasnost i personalizovanu negu pacijentima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>